Va informam ca, potrivit statisticilor oficiale, pensia medie lunara a crescut cu 0,3%, in trimestrul al doilea din 2023, fata de intervalul anterior, pana la valoarea de 2.108 lei.
Aceste date au fost prezentate de catre Institutul National de Statistica (INS), in data de 13.09.2023.
Asadar, numarul mediu de pensionari a fost de 4,978 milioane de persoane, in scadere cu 5.000 de persoane, de la un trimestru la altul al acestui an, timp in care numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a ajuns la 4,598 milioane, cu o mie de persoane mai putin.
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare.
Pensia medie lunara - la ce valoare a ajuns?
Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de Casele de pensii ) a fost de 2.108 lei, in crestere cu cu 0,3% fata de primul trimestru din 2023.
In acelasi timp, pensia medie de asigurari sociale de stat s-a ridicat la valoarea de 2.005 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 50,4%, comparativ cu 52,8%, in trimestrul precedent.
De asemenea, indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 97,9%.
Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Totodata, pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,4% in totalul celor de asigurari sociale.
Numarul pensionarilor pentru limita de varsta
Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,9%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale, in timp ce pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%.
Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10, dar cu variatii semnificative in profil teritorial, de la numai patru pensionari la zece salariati in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariati in judetul Vaslui.
Statistica arata ca pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 1.079 de lei (1.589 de lei in judetul Botosani, 1.600 lei in judetul Vrancea, 1.602 lei in judetul Giurgiu, fata de 2.668 lei in judetul Hunedoara, 2.544 lei in Bucuresti si 2.349 lei in judetele Brasov si Gorj).
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Afla fin GHIDUL nostru, detalii AICI >>>
Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul II 2023, a fost de 1.147.000 de persoane, din care: 1.031.500 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat (22,4% din totalul pensionarilor din aceasta categorie), 110.400 de persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori (64,8% din totalul acestora) si 5.800 de persoane din sistemul militar (2,9% din totalul acestei categorii), concluzioneaza INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<