OFICIAL: concediul de ACOMODARE va avea o durata dubla, in cazul celor care adopta copii

concediu de acomodare adoptie copilconcediu de acomodare 2 animodificarea legii adoptiei
OFICIAL: concediul de ACOMODARE va avea o durata dubla, in cazul celor care adopta copii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 2023: 
 
Va informam ca din data de 30.03.2023 a fost publicat in Monitorul Oficial cu nr. 265 — Legea pentru modificarea art. 50 alin. (1) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptie, ceea ce inseamna ca in 3 zile incepe sa produca efecte la nivel de tara.
 
Concret, durata concediului de acomodare creste de la un an, cat este in prezent, la doi ani. 
 
Stire initiala din 1 martie 2023:

Vesti bune pentru salariatii care urmeaza sa adopte un copil, in contextul in care durata concediului de acomodare oferit in aceasta situatie s-ar putea dubla, avand in vedere o propunere legislativa recenta.
 
Concret, vorbim despre un proiect de lege care recent a primit votul favorabil al Camerei Deputatilor, asa ca merge mai departe, la promulgare.
 
Practic, in proiectul de Lege pentru modificarea art.50 alin.(1) din Legea nr.273 /2004 privind procedura adoptiei se poate remarca faptul ca acest concediu ar putea dura 2 ani, in loc de un an, asa cum este reglementat in momentul de fata:
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC, detalii AICI >>>
 
"La articolul 50 din Legea nr.273 /2004 privind procedura adoptiei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 379 din 23 septembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(1) Adoptatorul sau optional oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale sau asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor si activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum 2 ani, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara."
 
Va reamintim ca, cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei. Cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
 
In expunerea de motive a proiectului mentionat mai sus se poate vedea ca, in acest mod, legea nu va mai face discriminari, avand in vedere ca si parintii adoptatori ar avea parte de un concediu de acomodare de 2 ani, asa cum se petrece si in cazul concediului de crestere a copilului.
 
"Consideram ca este normal ca, pentru a respecta principiul egalitatii cetatenilor in fata legii, sa creasca si durata maxima a concediului de acomodare la doi ani, pentru ca durata procesului de adaptare la familie nu trebuie sa fie diferita nici in functie de momentul in care copilul ajunge sa faca parte din familie si nici in functie de modul in care acesta devine parte din familie."
 
Atentie! In momentul de fata propunerea legislativa nu este inca in vigoare, are nevoie de promulgarea de catre presedintele tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a incepe sa produca efecte la nivel de tara.
 

TIPURI DE CONCEDII VALABILE IN ROMANIA:

 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
8. Concediul pentru cresterea copilului
9. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav
10. Concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati
11. Concediul medical pentru accident de munca sau boala profesionala
12. Concediul pentru evenimente deosebite
13. Concediul pentru carantina...mai multe despre tipurile de concedii aici >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de acomodare adoptie copilconcediu de acomodare 2 animodificarea legii adoptiei

Data aparitiei: 31 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OFICIAL: concediul de ACOMODARE va avea o durata dubla, in cazul celor care adopta copii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]