UPDATE 2023:
Va informam ca din data de 30.03.2023 a fost publicat in Monitorul Oficial cu nr. 265 — Legea pentru modificarea art. 50 alin. (1) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptie, ceea ce inseamna ca in 3 zile incepe sa produca efecte la nivel de tara.
Concret, durata concediului de acomodare creste de la un an, cat este in prezent, la doi ani.
Stire initiala din 1 martie 2023:
Vesti bune pentru salariatii care urmeaza sa adopte un copil, in contextul in care durata concediului de acomodare oferit in aceasta situatie s-ar putea dubla, avand in vedere o propunere legislativa recenta.
Concret, vorbim despre un
proiect de lege care recent a primit votul favorabil al Camerei Deputatilor, asa ca merge mai departe, la promulgare.
Practic, in proiectul de Lege pentru modificarea art.50 alin.(1) din Legea nr.273 /2004 privind procedura adoptiei se poate remarca faptul ca acest concediu ar putea dura 2 ani, in loc de un an, asa cum este reglementat in momentul de fata:
"La articolul 50 din Legea nr.273 /2004 privind procedura adoptiei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 379 din 23 septembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Adoptatorul sau optional oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale sau asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor si activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum 2 ani, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara."
Va reamintim ca, cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei. Cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
In expunerea de motive a proiectului mentionat mai sus se poate vedea ca, in acest mod, legea nu va mai face discriminari, avand in vedere ca si parintii adoptatori ar avea parte de un concediu de acomodare de 2 ani, asa cum se petrece si in cazul concediului de crestere a copilului.
"Consideram ca este normal ca, pentru a respecta principiul egalitatii cetatenilor in fata legii, sa creasca si durata maxima a concediului de acomodare la doi ani, pentru ca durata procesului de adaptare la familie nu trebuie sa fie diferita nici in functie de momentul in care copilul ajunge sa faca parte din familie si nici in functie de modul in care acesta devine parte din familie."
Atentie! In momentul de fata propunerea legislativa nu este inca in vigoare, are nevoie de promulgarea de catre presedintele tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a incepe sa produca efecte la nivel de tara.
TIPURI DE CONCEDII VALABILE IN ROMANIA:
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
6. Concediul de maternitate
7. Concediul paternal
8. Concediul pentru cresterea copilului
9. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav
10. Concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati
12. Concediul pentru evenimente deosebite
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<