UPDATE iunie 2023:
In cursul zilei de 8 iunie a.c Guvernul a stabilit ca victimele infractiunilor vor putea primi, sub forma de voucher, un avans din compensatia financiara pentru acoperirea imediata a nevoilor de moment, printre care si pentru asigurarea hranei, transportului sau medicamentelor.
Concret, aceasta Hotarare de Guvern mai are nevoie doar de publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare si a produce efecte la nivel de tara.
Un proiect de lege depus recent in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei ar putea ajuta si mai mult victimele infractiunilor, avand in vedere ca acestea ar putea primi compensatii financiare.
Concret, discutam despre un
proiect de Hotarare pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire si decontare a unui ajutor de urgenta pentru victimele infractiunilor.
Proiectul prevede ca victimele infractiunilor pot solicita un avans din compensatia financiara sub forma de vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente, in limita unei sume echivalente cu 5 salarii de baza minime brute pe tara.
Voucherele vor fi acordate intr-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii, daca aceasta propunere va deveni lege. Momentan NU se aplica.
Vouchere destinate victimelor infractiunilor
Precizam si ca solicitarea si acordarea voucherelor destinate victimelor infractiunii se va realiza prin formularea si transmiterea unei cereri de acordare a voucherelui de catre victima infractiunii, care va fi solutionata de catre Comisia pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor, prevazuta de art. 28 din Legea nr. 211/2004.
Entitatile publice si private inrolate in procedura de distribuire a voucherelor catre victimele infractiunilor, conform art. 3715 din Legea nr. 318/2015, vor intocmi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infractiunilor, si, dupa caz, vor acorda sprijin si asistenta victimelor in fata Comisiei, in conditiile art. 34 din Legea nr. 211/2004, observa
e-juridic.ro.
Cine va beneficia de ajutorul financiar - victime infractiuni
Acordarea de catre stat a compensatiilor financiare victimelor unor infractiuni
Articolul 21 din Legea nr. 211/2004
(1) Compensatia financiara se acorda, la cerere, in conditiile prezentului capitol, urmatoarelor categorii de victime:
a) persoanele asupra carora a fost savarsita o tentativa la infractiunile de omor si omor calificat, prevazute la art. 188 si 189 din Codul penal, o infractiune de vatamare corporala, prevazuta la art. 194 din Codul penal, o infractiune intentionata care a avut ca urmare vatamarea corporala a victimei, o infractiune de viol, act sexual cu un minor si agresiune sexuala, prevazute la art. 218-220 din Codul penal, o infractiune de trafic de persoane si trafic de minori, prevazute la art. 210 si 211 din Codul penal, o infractiune de terorism, precum si orice alta infractiune intentionata comisa cu violenta;
b) sotul, copiii si persoanele aflate in intretinerea persoanelor decedate prin savarsirea infractiunilor prevazute la alin. (1).
Compensatia financiara se acorda victimelor prevazute la alin. (1) daca infractiunea a fost savarsita pe teritoriul Romaniei si victima este:
a) cetatean roman;
b) cetatean strain ori apatrid care locuieste legal in Romania;
c) cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, aflat legal pe teritoriul Romaniei la data comiterii infractiunii; sau
d) cetatean strain sau apatrid cu resedinta pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, aflat legal pe teritoriul Romaniei la data comiterii infractiunii.
(3) In cazul victimelor care nu se incadreaza in categoriile de persoane prevazute la alin. (1) si (2), compensatia financiara se acorda in baza conventiilor internationale la care Romania este parte.
Cum se va intra in posesia ajutorului financiar in cazul victimelor infractiunilor
Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infractiunilor se va asigura de la bugetul Ministerului Justitiei. Totodata, Ministerul Justitiei va stabili numarul de vouchere, valoarea lor estimata, precum si suportul pe care acestea vor fi realizate.
Proiectul de lege propus de ministerul Justitiei prevede ca vor fi autorizate sa distribuie vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente:
a) Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si structurile aflate in coordonarea sau subordinea acestora;
b) Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
c) Agentiei Nationale Antidrog, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
d) Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati;
e) orice alta entitate publica care are, potrivit legii sau actului constitutiv, ca obiect de activitate asistenta si protectia victimelor si/sau asistenta sociala.
f) asociatiile si fundatiile cu obiect de activitate in domeniul asistentei si protectiei victimelor si/sau asistentei sociale, inregistrate in lista entitatilor publice si private inrolate in mecanismul de distribuire a voucherelor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<