Ajutor financiar de pana la 5 salarii minime brute pentru victimele infractiunilor

ajutor financiar victime infractiunilegea nr. 211/2004vouchere victime infractiuni
Ajutor financiar de pana la 5 salarii minime brute pentru victimele infractiunilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE iunie 2023:
 
In cursul zilei de 8 iunie a.c  Guvernul a stabilit ca victimele infractiunilor vor putea primi, sub forma de voucher, un avans din compensatia financiara pentru acoperirea imediata a nevoilor de moment, printre care si pentru asigurarea hranei, transportului sau medicamentelor.
 
Concret, aceasta Hotarare de Guvern mai are nevoie doar de publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare si a produce efecte la nivel de tara. 
 
Un proiect de lege depus recent in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei ar putea ajuta si mai mult victimele infractiunilor, avand in vedere ca acestea ar putea primi compensatii financiare.
 
Concret, discutam despre un proiect de Hotarare pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire si decontare a unui ajutor de urgenta pentru victimele infractiunilor.
 
Proiectul prevede ca victimele infractiunilor pot solicita un avans din compensatia financiara sub forma de vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente, in limita unei sume echivalente cu 5 salarii de baza minime brute pe tara. 
 
Voucherele vor fi acordate intr-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii, daca aceasta propunere va deveni lege. Momentan NU se aplica.
 

Vouchere destinate victimelor infractiunilor

 
Precizam si ca solicitarea si acordarea voucherelor destinate victimelor infractiunii se va realiza prin formularea si transmiterea unei cereri de acordare a voucherelui de catre victima infractiunii, care va fi solutionata de catre Comisia pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor, prevazuta de art. 28 din Legea nr. 211/2004. 
 
Entitatile publice si private inrolate in procedura de distribuire a voucherelor catre victimele infractiunilor, conform art. 3715 din Legea nr. 318/2015, vor intocmi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infractiunilor, si, dupa caz, vor acorda sprijin si asistenta victimelor in fata Comisiei, in conditiile art. 34 din Legea nr. 211/2004, observa e-juridic.ro.
 

Cine va beneficia de ajutorul financiar - victime infractiuni

 
Acordarea de catre stat a compensatiilor financiare victimelor unor infractiuni
 
Articolul 21 din Legea nr. 211/2004
 
(1) Compensatia financiara se acorda, la cerere, in conditiile prezentului capitol, urmatoarelor categorii de victime:
 
a) persoanele asupra carora a fost savarsita o tentativa la infractiunile de omor si omor calificat, prevazute la art. 188 si 189 din Codul penal, o infractiune de vatamare corporala, prevazuta la art. 194 din Codul penal, o infractiune intentionata care a avut ca urmare vatamarea corporala a victimei, o infractiune de viol, act sexual cu un minor si agresiune sexuala, prevazute la art. 218-220 din Codul penal, o infractiune de trafic de persoane si trafic de minori, prevazute la art. 210 si 211 din Codul penal, o infractiune de terorism, precum si orice alta infractiune intentionata comisa cu violenta;
b) sotul, copiii si persoanele aflate in intretinerea persoanelor decedate prin savarsirea infractiunilor prevazute la alin. (1).
 
Compensatia financiara se acorda victimelor prevazute la alin. (1) daca infractiunea a fost savarsita pe teritoriul Romaniei si victima este:
 
a) cetatean roman;
b) cetatean strain ori apatrid care locuieste legal in Romania;
c) cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, aflat legal pe teritoriul Romaniei la data comiterii infractiunii; sau
d) cetatean strain sau apatrid cu resedinta pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, aflat legal pe teritoriul Romaniei la data comiterii infractiunii.
(3) In cazul victimelor care nu se incadreaza in categoriile de persoane prevazute la alin. (1) si (2), compensatia financiara se acorda in baza conventiilor internationale la care Romania este parte.
 
Cum se va intra in posesia ajutorului financiar in cazul victimelor infractiunilor
 
Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infractiunilor se va asigura de la bugetul Ministerului Justitiei. Totodata, Ministerul Justitiei va stabili numarul de vouchere, valoarea lor estimata, precum si suportul pe care acestea vor fi realizate.
 
Proiectul de lege propus de ministerul Justitiei prevede ca vor fi autorizate sa distribuie vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente:
 
a) Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si structurile aflate in coordonarea sau subordinea acestora;
b) Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
c) Agentiei Nationale Antidrog, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne; 
d) Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati;
e) orice alta entitate publica care are, potrivit legii sau actului constitutiv, ca obiect de activitate asistenta si protectia victimelor si/sau asistenta sociala.
f) asociatiile si fundatiile cu obiect de activitate in domeniul asistentei si protectiei victimelor si/sau asistentei sociale, inregistrate in lista entitatilor publice si private inrolate in mecanismul de distribuire a voucherelor.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutor financiar victime infractiunilegea nr. 211/2004vouchere victime infractiuni

Data aparitiei: 09 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ajutor financiar de pana la 5 salarii minime brute pentru victimele infractiunilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]