Ca Inteligenta Artificiala a devenit un subiect tot mai disputat la locul de munca, nu mai este un secret pentru nimeni. Concret, companiile care achizitioneaza si utilizeaza sisteme de Inteligenta Artificiala (IA) cu grad ridicat de risc la locul de munca vor face obiectul unor exigente stricte in ceea ce priveste utilizarea acestora.
Iar lucrurile nu se vor opri aici. Pentru nerespectarea obligatiilor legale angajatorii risca amenzi de pana la 35 de milioane de euro sau de pana la 7% din cifra de afaceri mondiala totala anuala pentru exercitiul financiar precedent, potrivit analizei de specialitate EY, publicata in data de 25 noiembrie, si citata de Agerpres.
Precizam ca Regulamentul european adopta o abordare bazata pe riscuri si clasifica sistemele de IA in patru categorii de risc: inacceptabil, ridicat, limitat si minim, au explicat consultantii companiei.
Iata ce se precizeaza in analiza mentionata:
"Utilizarea IA pentru a deduce emotiile unei persoane fizice in sfera locului de munca prezinta un grad de risc inacceptabil si este interzisa, reprezentand o ingerinta la adresa valorilor UE si a drepturilor fundamentale. De asemenea, avand in vedere impactul semnificativ pe care il pot avea asupra carierei, mijloacelor de subzistenta si drepturilor lucratorilor, urmatoarele sisteme de IA din domeniul ocuparii fortei de munca si gestionarii lucratorilor sunt considerate ca prezentand un grad ridicat de risc: cele destinate recrutarii sau selectarii persoanelor fizice, in special pentru a plasa anunturi de angajare directionate in mod specific, pentru a analiza si a filtra candidaturile pentru locuri de munca si pentru a evalua candidatii; cele destinate luarii deciziilor care afecteaza termenii derularii relatiilor de munca, promovarea si incetarea relatiilor contractuale legate de munca, pentru a aloca sarcini pe baza comportamentului individual sau a trasaturilor ori caracteristicilor personale sau pentru a monitoriza si evalua performanta si comportamentul persoanelor aflate in astfel de relatii".
Totusi, este demn de precizat ca aceste sisteme nu vor fi considerate ca avand un grad ridicat de risc, daca nu prezinta un risc semnificativ de a aduce prejudicii sanatatii, sigurantei sau drepturilor fundamentale ale persoanelor fizice, inclusiv prin faptul ca nu influenteaza in mod semnificativ rezultatul procesului decizional.
Dar, aceste sisteme vor fi considerate intotdeauna ca prezentand un grad ridicat de risc, daca creeaza profiluri ale persoanelor fizice.
Obligatiile companiilor care utilizeaza IA
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Companiile care utilizeaza IA in relatiile de munca trebuie sa respecte instructiunile de utilizare puse la dispozitie de catre furnizorii de sisteme IA, prin adoptarea de masuri tehnice si organizatorice corespunzatoare in acest sens.
Supravegherea acestor sisteme cu grad ridicat de risc va trebui sa fie incredintata unor persoane care dispun de competenta, formarea, autoritatea si sprijinul necesar, fie prin angajarea de resurse umane adecvate, fie prin extinderea responsabilitatilor personalului relevant existent. Acestor persoane trebuie sa li se permita, printre altele, sa interpreteze corect rezultatele sistemului de IA cu grad ridicat de risc, tinand seama de instrumentele si metodele de interpretare disponibile, precum si sa decida sa nu utilizeze sistemul de IA cu grad ridicat de risc sau sa ignore, sa anuleze sau sa inverseze rezultatele acestuia.
In acelasi context, companiile care implementeaza sisteme de IA trebuie sa se asigure ca atat personalul propriu, cat si alte persoane care se ocupa cu operarea si utilizarea acestor tipuri de sisteme in numele lor, dispun de competentele si cunostintele necesare in materie.
"Inainte de a pune in functiune sau de a utiliza un sistem de IA cu grad ridicat de risc la locul de munca, angajatorii trebuie sa informeze reprezentantii lucratorilor si lucratorii afectati ca vor fi implicati in utilizarea sistemului de IA cu grad ridicat de risc. La cerere, companiile sunt obligate sa furnizeze persoanei afectate de o decizie luata pe baza rezultatelor unui sistem de IA cu grad ridicat de risc explicatii in legatura cu rolul sistemului in procedura decizionala, daca aceasta decizie produce efecte juridice sau o afecteaza semnificativ de o maniera pe care o considera a avea un impact negativ asupra sanatatii, sigurantei sau drepturilor sale fundamentale", conform analizei EY.
IMPORTANT!
Placerea de a avea provocari profesionale, de a atinge prin forte proprii obiective importante si de a beneficia intotdeauna de recunoasterea meritelor.
Lucrarea Motivarea angajatilor - 85 de modele, formulare, teste si chestionare va arata cum sa atingeti acest scop al oricarui angajator sau manager HR, detalii AICI >>>
Va reamintim ca Regulamentul 2024/1689 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 iunie 2024, de stabilire a unor norme armonizate privind inteligenta artificiala (Regulamentul privind IA) a intrat in vigoare la 1 august 2024 si este primul act legislativ care urmareste instituirea unui cadru uniformizat in aceasta materie, asigurandu-se ca dezvoltarea si implementarea IA nu aduce atingere drepturilor fundamentale si promoveaza increderea cetatenilor in noile tehnologii.