legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

In timpul delegarii se platesc ore suplimentare?

18 Octombrie 2011
18 Octombrie 2011
codul munciisalariatmunca suplimentaracontractul colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Pe perioada delegarii se pot plati ore suplimentare, sau doar se pot compensa?
 
Raspuns: Delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii.
 
Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste dreptul salariatului delegat la plata cheltuielilor de transport si cazare, cat si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Scopul indemnizatiei de delegare este acela de a acoperi cheltuielile de deplasare generate de dislocarea salariatului din mediul sau de viata obisnuit.
Conform art. 111 din Codul muncii , timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
 
Asadar, timpul de munca este considerata acea perioada in care salariatul, in mod cumulativ:
- presteaza munca,
- se afla la dispozitia angajatorului si
- indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
 
Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este, potrivit art. 112 alin. (1) din Codul muncii , de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
Daca, aflandu-se in delegatie, salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale in afara duratei normale a timpului de lucru, munca astfel prestata este considerata munca suplimentara in baza art. 120 alin.(1) din Codul muncii .
 
Conform art. 123 alin. (1) din Codul muncii , munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia si numai daca compensarea in acest termen nu este posibil, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Potrivit art. 123 alin.(2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza
 
In consecinta, aceasta este modalitatea legala in care se compenseaza orele suplimentare, inclusiv cele efectuate in delegatie.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]