Acest lucru trebuie sa fie cunoscut de toti angajatorii, fiind reglementat de art. 137 alin. (2) din Codul muncii.
Cum se calculeaza acest spor, atunci cand vorbim de zilele de repaus?
Speta din cadrul PortalCodulMuncii.ro: "O societate com. a incheiat un contract colectiv de munca la nivel de societate care aplica un spor de 1% pentru zilele de weekend. In cazul in care un salariat lucreaza sambata la orele pe care le lucreaza suplimentar ii aplic sporul de 1% la salariul orar? Sau tb sa ii pontez orele de weekend 100% + sporul de 1%?"
Pentru a raspunde intrebarilor de mai sus, este demn de mentionat ca legiuitorul a stabilit numai obligatia de a acorda un spor pentru situatia in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica lasand partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
In acest context, societatea are obligatia, daca salariatul lucreaza sambata, sa acorde acestuia atat doua zile libere consecutive pentru repaus saptamanal, cum ar fi duminica si luni, dar sa acorde si sporul pentru zilele de repaus saptamanal.
IMPORTANT: orele lucrate sambata NU reprezinta ore suplimentare pe care angajatorul le compenseaza fie cu zile libere fie cu un spor la salariu. In cazul repausului saptamanal acesta se poate acorda in alte doua zile consecutive si cumulativ se acorda un spor pentru faptul ca repausul este acordat in alte zile decat sambata si duminica.
In concluzie, nu i se acorda salariatului spor pentru munca suplimentara, daca lucreaza sambata si duminica, ci i acorda alte doua zile libere consecutive in timpul saptamanii.
Sporul negociat in situatia expusa este de 1% din salariu de baza, daca in contractul colectiv de munca nu s-a prevazut ca se calculeaza in functie de numarul de ore lucrate.
Sursa: PortalCodulMuncii