- spor de noapte pentru munca desfasurata pe timpul noptii (in procente, baza: salariul de incadrare)
- spor de sambata si duminica (pentru cei care lucreaza in 4 schimburi spor de weekend, in procente; baza : salariul de incadrare)
- prima de performanta care se face pe baza unor fise de evaluare a prsonalului (se acorda lunar in functie de procentul care rezulta din fisa de evaluare, dar nu este stipulata in contractul colectiv de munca al Societatii). Aceasta prima se acorda numai dupa perioada de proba.
- orele suplimentare platite cu spor de 100%
Avand in vedere ca declararea noilor angajati in REVISAL se face cu o zi inainte de angajare si se cere salariul de incadrare si sporurile cu caracter permanent dar in SUMA, nu in valoare PROCENTUALA, este practiv imposibil de stiut cat o sa lucreze angajatul respectiv in schimb de noapte, daca o sa lucreze in 3 4 schimburi, cate ore suplimentare o sa efectueze (ele difera de la luna la alta), cum o sa se calculeze Prima de performanta?
Intrebare ar fi daca trebuie sau nu declarate aceste sporuri si prima de performanta?
Daca da, cum trebuie stabilit cuantumul care trebuie declarat in sistemul Revisal?
In cazul in care trebuie declarata si prima de performanta, care este procedura, avand in vedere ca nu apare pe lista sporurilor din aplicatia Revsial ?
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Raspuns: In ceea ce priveste inscrierea in registrul general de evidenta a salariatilor, HG 500/2011 prevede la art. 3 alin. (2) lit. g) ca in registru se completeaza salariul, sporurile si cuantumul acestora.
Conform Specificatiilor Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului de evidenta a salariatilor, prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut iar sporurile sunt definite ca fiind sporurile cu caracter permanent de care salariatul beneficiaza in baza contractului individual de munca unde acestea sunt evidentiate.
Pe cale de consecinta, prima de performanta nu se inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor.
In ceea ce priveste sporurile, se inregistreaza in registru, sporurile cu caracter pemanent evidentiate in contractul individual de munca. Prin urmare, sporurile care nu sunt stabilite in CIM nu se inregistreaza in ReviSal. In CIM, sporul se inscrie in procent intrucat cuantumul nu poate fi cunsocut anterior inceperii prestarii activitatii.
Avand in vedere ca in registru se inregistreaza cuantumul salariului de baza si al sporurilor, angajatorul va completa in registru fiecare modificare intervenita asupra cuantumului sporurilor sau al salariului de baza inscrise in contractul individual de munca.
Conform art. 3 alin. (2) din HG 500/2011, orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g) printre care regasim si cuantumul sporurilor se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii respectiv, in ziua anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la apariatia modificarilor.
Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.
In situatia in care nu regasiti un spor in lista sporurilor predefinite, pentru a adauga un spor nou veti proceda in felul urmator:
1. accesati sectiunea „Angajator†;
2. in sectiunea „Angajator†accesati sectiunea „ Adaugare sporâ€;
3. in sectiunea „ Adaugare spor†completati denumirea si descrierea sporului si salvati.
Sporul adaugat il veti regasi in lista sporurilor.