In primul rand, trebuie sa stim ca retinerile din salariu se pot efectua numai in baza unei hotarari judecatoresti. Chiar daca angajatul si-a exprimat acordul ca angajatorul sa ii retina anumite sume din salariu, aceasta actiune nu poate fi initiata fara o hotarare judecatoreasca.
In al doilea rand, poprirea din salariu este reglementata atat de Codul Muncii, cat si de Codul de procedura civila.
Astfel, in ceea ce priveste limitele urmaririi veniturilor banesti, articolul 169 alin.(4) din Codul Muncii stabileste ca retinerile cumulate din salariu nu pot depasi jumatate din salariul net, pe luna. Prin urmare, vor fi luate in considerare toate sumele care sunt incluse in salariul net, respectiv salariul de baza, sporuri, indemnizatii si alte adaosuri.
Codul de procedura civila stabileste, la art. 729, doua limite diferite ale urmaririi veniturilor din salarii, pensii sau alte sume ce asigura mijoloacele de existenta ale salariatului, dupa cum urmeaza:
1. Pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere de alocatie pentru copii
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
2. Pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii
De asemenea, in cazul in care sunt dispuse mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, acestea nu pot depasi jumatate din venitul lunar al debitorului, indiferent de natura creantelor, exceptand situatiile in care legea prevede altfel.
Atentie la prevederile suplimentare din Codul de procedura civila:
In cazul veniturilor mai mici decat salariul minim net pe economie, pot fi urmarite doar partile ce depasesc jumatate din acest cuantum.
Veniturile provenite din ajutorul de somaj, ajutorul pentru incapacitate temporara de munca, compensatia legala pentru desfacerea CIM, pot fi urmarite numai pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau vatamari corporale - art. 729, alin. (4). Acestea vor fi urmarite numai in limita a jumatate din cuantumul total.
In ceea ce priveste indemnizatiile pentru copii, ajutoarele de maternitate, ajutoarele in caz de deces, alocatiile de stat, diurnele, bursele de studii acordate de stat nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Prin urmare, in cazul salariatului cu un salariu cel putin egal sau mai mare decat salariul minim net pe economie, vor fi urmarite sumele care intra in calculul salariului net. Tinand cont de prevederile privind urmaririle multiple asupra aceleasi sume, poprirea nu va depasi jumatate din salariul sau net.
De asemenea, avand in vedere faptul ca poprirea se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti, specialistii Portalcodulmuncii.ro recomanda angajatorilor sa se adreseze executorului judecatoresc, in cazul in care au neclaritati cu privire la cuantumul sumei.