ReviSal. Sanctiunea disciplinara cu reducerea salariului de baza. Ce procedura e corecta?

Adela Simonescu
Adela Simonescu
06 Decembrie 2019
06 Decembrie 2019
Adela Simonescu
Adela Simonescu
revisalsanctiune disciplinarareducerea salariuluiabatereconcediere disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cazul unei societati care isi concediaza disciplinar un salariat, in situatia in care fostul angajat actioneaza firma in instanta si are castig de cauza, stabilim obligatiile firmei. Instanta a anulat concedierea disciplinara si a inlocuit concedierea disciplinara cu sanctiunea disciplinara, constand in reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni, cu 10%. 
 
Vom vedea daca aceasta reducere a salariului de 10% se aplica la salariul brut din contractul de munca sau net. De asemenea, daca reducerea e la salariul brut, stabilim daca se inregistreaza si in ReviSal, in ce termen si in ce temei.
 
Raspunsul specialistului:
 
Sanctiunea disciplinara cu reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10% potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat se aplica la salariul brut (salariul de baza).
 
Inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor a reducerii salariului de baza ca sanctiune disciplinara nu este prevazuta expres de HG 905/2017. Apreciem, insa, ca aceasta trebuie inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) intrucat vizeaza modificarea unui element al registrului de evidenta a salariatilor (Revisal).
 
Astfel, consideram ca reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.
 
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca in timpul executarii acestuia impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Insa modificarea salariului brut in Revisal are loc in temeiul deciziei de santionare si nu a unui act aditional la CIM.
 
Iar la incetarea perioadei pentru care s-a aplicat sanctiunea disciplinara, veti inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), modificarea salariului brut, la cuantumul acestuia anterior aplicarii sanctiunii disciplinare in baza aceleasi decizii care produce efecte numai pentru perioada sanctiunii.
 
In concluzie, decizia de sanctionare a salariatului cu reducerea salariului cu 10% pe o durata de 3 luni nu se va inregistra in Revisal anterior producerii modificarii salariului, deoarece aceasta modificare nu se inregistreaza in baza unui act aditional la contractul de munca ci in baza deciziei de sanctionare. Apreciem ca aceasta modificare va putea fi inregistrata in Revisal in momentul in care angajatorul stabileste care este sanctiunea astfel cum este reglementata in regulamentul intern aplicarea sanctiunilor la nivelul angajatorului.
 
Raspuns oferit pentru PortalCodulmuncii.ro de Adina Popescu, consilier juridic
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]