legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

ReviSal. Sanctiunea disciplinara cu reducerea salariului de baza. Ce procedura e corecta?

revisalsanctiune disciplinarareducerea salariuluiabatereconcediere disciplinara
In cazul unei societati care isi concediaza disciplinar un salariat, in situatia in care fostul angajat actioneaza firma in instanta si are castig de cauza, stabilim obligatiile firmei. Instanta a anulat concedierea disciplinara si a inlocuit concedierea disciplinara cu sanctiunea disciplinara, constand in reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni, cu 10%. 
 
Vom vedea daca aceasta reducere a salariului de 10% se aplica la salariul brut din contractul de munca sau net. De asemenea, daca reducerea e la salariul brut, stabilim daca se inregistreaza si in ReviSal, in ce termen si in ce temei.
 
Raspunsul specialistului:
 
Sanctiunea disciplinara cu reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10% potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat se aplica la salariul brut (salariul de baza).
 
Inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor a reducerii salariului de baza ca sanctiune disciplinara nu este prevazuta expres de HG 905/2017. Apreciem, insa, ca aceasta trebuie inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) intrucat vizeaza modificarea unui element al registrului de evidenta a salariatilor (Revisal).
 
Astfel, consideram ca reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.
 
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca in timpul executarii acestuia impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Insa modificarea salariului brut in Revisal are loc in temeiul deciziei de santionare si nu a unui act aditional la CIM.
 
Iar la incetarea perioadei pentru care s-a aplicat sanctiunea disciplinara, veti inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), modificarea salariului brut, la cuantumul acestuia anterior aplicarii sanctiunii disciplinare in baza aceleasi decizii care produce efecte numai pentru perioada sanctiunii.
 
In concluzie, decizia de sanctionare a salariatului cu reducerea salariului cu 10% pe o durata de 3 luni nu se va inregistra in Revisal anterior producerii modificarii salariului, deoarece aceasta modificare nu se inregistreaza in baza unui act aditional la contractul de munca ci in baza deciziei de sanctionare. Apreciem ca aceasta modificare va putea fi inregistrata in Revisal in momentul in care angajatorul stabileste care este sanctiunea astfel cum este reglementata in regulamentul intern aplicarea sanctiunilor la nivelul angajatorului.
 
Raspuns oferit pentru PortalCodulmuncii.ro de Adina Popescu, consilier juridic
 
 

de Adela Simonescu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
revisalsanctiune disciplinarareducerea salariuluiabatereconcediere disciplinara

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 06 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


ReviSal. Sanctiunea disciplinara cu reducerea salariului de baza. Ce procedura e corecta? Nota: 4.25 din 5 - 4 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Nerespectarea obligatiilor din informare la angajare. ConsecinteIntrebare: In cazul in care unui salariat i s-a precizat in Informarea prealabila angajarii ca, dupa 6 luni de activitate, va primi o marire salariala, dar nu a fost precizat in contractul individual de munca, care ar fi sanctiunea pe care angajatorului ar putea-o primi ca urmare a nerespectarii acordarii maririi? In plus, prin procedura interna, dupa cele 6 luni de activitate, salariatului i s-a intocmit de catre superiorul direct o evaluare conform careia nu a acumulat suficienta experienta si nu isi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]