Asa se face ca, cei care lucreaza in conditii deosebite de munca reprezentate de izolare (totalitatea situatiilor in care angajatul isi desfasoara activitatea in localitati amplasate la altitudine, care au cai de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate) beneficiaza de sporuri salariale.
In acest sens, cineva a adresat urmatoarele intrebari in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "In ce conditii se acorda sporul de izolare, si ce procent? Daca este vorba de o perioada scurta de o luna se mai acorda?"
Este demn de mentionat ca cei care lucreaza in conditiile mai sus amintite vor beneficia de sporul pentru conditii deosebite de munca reprezentate de izolare, in cuantum de 20% din salariul de baza.
In situatia in care unitatea angajatoare este unitate bugetara, apreciem ca devin incidente dispozitiile Legii nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Acest act normativ prevede acordarea sporului de izolare personalului din institutiile publice sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor care este incadrat si isi desfasoara activitatea in specialitatea functiilor specifice prevazute in anexa I.
Avand in vedere cea de-a doua intrebare, persoana in cauza este indreptatita sa primeasca acest spor pe perioada in care isi desfasora activitatea in astfel de conditii, chiar daca aceasta este de o luna.
Daca unitatea angajatoare este societate privata, acordarea sporului de izolare se poate realiza in conditiile prevazute de contractul individual sau colectiv de munca aplicabil. Astfel, in situatia in care acest tip de spor este negociat de cele doua parti, angajat si angajator, acesta se poate acorda in conditiile prevazute in contractual individual sau colectiv de munca sau regulamentul intern.
Mai multe despre sporul de izolare si conditiile in care se acorda poti citi pe PortalCodulMuncii