Vom stabili, prin cele ce urmeaza, daca o societate poate depasi perioadele de delegatie cu acordul salariatilor si daca poate inregistra astfel mai multe perioade de delegatie intr-un an, fara a depasi 120 de zile in total.
Raspuns:
Conform art. 44 alin. (1) din Codul muncii , delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
Astfel cum se poate observa, redactarea art. 44 alin. (1) din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin Legea 40/2011 este ambigua, lasand loc la interpretari diferite.
Astfel, o interpretare a textului legal ar putea fi in sensul ca perioadele succesive pe care se poate prelungi delegarea cu acordul salariatului pot totaliza un maxim de 60 de zile calendaristice, situatie ce ar atrage posibilitatea delegarii unui salariat pentru maximum 120 de zile calendaristice in 12 luni, respectiv maxim 60 de zile din dispozitia unilaterala a angajatorului si maxim 60 de zile calendaristice cu acordul salariatului.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Intr-o alta interpretare, pe care o impartasim, fiecare perioada pentru care se poate prelungi delegarea cu acordul salariatului este de maximum 60 de zile calendaristice, interpretare ce conduce la posibilitatea prestarii muncii in delegatie pe o perioada mai mare de 120 de zile calendaristice pe an.
Delegarea dispusa pe o perioada mai mare de 60 de zile fara acordul salariatului nu este sanctionata in mod expres de lege. Insa, salariatul se poate adresa instantei de judecata pentru anularea masurii unilaterale prin care angajatorul a dispus fara acordul sau, masura delegarii pentru o perioada mai mare de 60 de zile.