Normele metodologice de aplicare a VENITULUI minim de incluziune au fost aprobate. Ce se va schimba?

venitul minim de incluziunece cuprinde venit minim de incluziune
Normele metodologice de aplicare a VENITULUI minim de incluziune au fost aprobate. Ce se va schimba?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016, prin care, recent, a fost implementata reforma privind venitul minim de incluziune.
 
In cadrul acestei reforme, cele trei beneficii bazate pe testarea mijloacelor, respectiv ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei, au fost corelate pentru a constitui un pachet de sprijin unitar pentru categoriile defavorizate.
 
Actul normativ detaliaza componentele venitului minim de incluziune si modalitatea de stabilire a dimensiunii familiei si a venitului lunar ajustat si stabileste lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii venitului minim de incluziune, respectiv:
 
       - cladirile si alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, precum si terenurile din intravilan, cu o suprafata de peste 1.200 mp in zona urbana si  2.500 mp in zona rurala, in afara terenurilor de imprejmuire a locuintei si a curtii aferente;
 
        - mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulatie pe drumurile publice; autovehicule cu drept de circulatie pe drumurile publice cu o vechime mai mica de 10 ani, cu exceptia celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilitatii; salupe, barci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcatiuni, cu exceptia celor necesare pentru transport in cazul persoanelor care locuiesc in aria Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii;
 
       - depozite bancare detinute, ca titular, de cel putin unul dintre membrii familiei, a caror suma totala este mai mare de 3 ori fata de valoarea castigului salarial mediu brut prevazut de Legea asigurarilor sociale de stat.
 
De asemenea, prin hotararea de Guvern aprobata  astazi sunt introduse modele de formulare mult simplificate, pentru facilitatea activitatii la nivelul primariilor, acordarea venitului minim de incluziune bazandu-se pe facilitatile Sistemului National Informatic pentru Asistenta Sociala (SNIAS).
 
Informatii de background:
 
Guvernul a aprobat, in 26 august 2022, modificarea si completarea Legii nr. 196/2016, prin care se implementeaza reforma privind venitul minim de incluziune (VMI), la care Guvernul s-a angajat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
 
Obiectivul acestei reforme, cu termen de implementare pana in 30 iunie 2025,  este imbunatatirea asistentei sociale si reducerea saraciei in randul celor mai vulnerabile persoane, precum si a sarcinilor administrative.    
 
Reglementarile aduse de ordonanta de urgenta vizeaza si actualizarea nivelurilor de venituri si a cuantumurilor componentelor acordate astfel:
 
   - majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent, in cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social) si de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent in cazul persoanelor varstnice, respectiv de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent in cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocatie pentru sustinerea familiei);
 
   - majorarea nivelului veniturilor din munca deductibile din venitul total al familiei de la maximum 400 lei la 500 lei. 
 
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venitul minim de incluziunece cuprinde venit minim de incluziune

Data aparitiei: 19 Septembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Normele metodologice de aplicare a VENITULUI minim de incluziune au fost aprobate. Ce se va schimba? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]