Majorarile salariale din Educatie si Sanatate sunt constitutionale a decis, in cursul zilei de miercuri (14 decembrie), Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Majorarile salariale din Educatie si Sanatate sunt constitutionale, conform CCR, dupa ce legea de aprobare a OUG 20, adoptata in Parlament, a fost atacata atat de Guvernul Romaniei, cat si de PNL, pe motiv ca rapoartele au fost depuse tarziu, informeaza Mediafax.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a salutat decizia CCR privind cresterea veniturilor cu 15% pentru angajatii din sanatate si educatie, mentionand ca, daca legea e promulgata rapid, intra in vigoare de la 1 ianuarie.
"Salut decizia CCR privind cresterea veniturilor cu 15% pentru angajatii din sanatate si educatie! Avem incredere ca presedintele Iohannis va promulga legea cat mai repede, astfel incat aceste majorari sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017", a scris Dragnea pe Facebook.
Ordonanta 20/2016 cu amendamentele aduse, care prevede majorari salariale in Educatie si Sanatate in medie cu 15% a fost adoptata in cursul zilei de luni (7.11.2016) de plenul Camerei Deputatilor.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
40 Modele de Regulament Intern
In acest sens s-a stabilit ca, in sistemul gradatiilor de merit sa fie inclus, alaturi de personalul didactic de predare, si personalul de predare si cercetare din universitati, precum si cel auxiliar din invatamant si asimilat acestuia, in care este inclus si personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, conform unui amendament propus Anton Hadar, presedinte Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater".
Parlamentarii PSD si UDMR au votat in cursul zilei de luni (31 octombrie) majorarea cu 15% a salariilor de baza din invatamant incepand cu 1 ianuarie 2017.
Iata ce au stabilit comisiile reunite de Buget si Munca din Parlament: "Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant, existente in plata la data de 31 decembrie 2016, se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si aprobat prin hotarare a Guvernului", se arata in amendamentul care apartine Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".
Cu toate acestea, ministrul Muncii, Dragos Pislaru a declarat ca se opune adoptarii acestui amendament, dat fiind faptul ca aceasta majorare nu ar putea fi suportata de buget.
De asemenea, secretarul de stat in Ministerul de Finante, care a fost prezent la aceasta dezbatere a comisiilor, a specificat ca adoptarea amendamentului ar putea crea probleme.
”In afara de problemele de deficit bugetar pe acest amendament avem si urmatoarea situatie. Vorbim de bugetul de Sanatate despre care astazi am vorbit ca e pe deficit. Acordam miliarde de lei din bugetul de stat pentru echilibrarea acestui buget. Acest deficit va fi mai mare”, a declarat secretarul de stat in Ministerul de Finante.
In pofida acestor argumente, comisiile reunite au adoptat amendamentul depus de social-democratul Florin Buicu prin votul majoritatii PSD-ALDE-UDMR, iar liberalii au decis sa paraseasca sala.
Nici medicii nu au fost uitati, dupa greva declansata in data de 31 octombrie
Dupa greva medicilor, comisiile de Buget si Munca au fost obligate sa vina cu solutii, pentru a pune capat acestei crize. In acest sens, plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era pana acum, precum si majorarea cu 25% a salariului de baza de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al CNAS.
Mai multe despre greva si cerintele medicilor poti citi aici.
Atentie! Aceste dezabteri ale Comisiilor reunite de Munca si Buget din Camera Deputatilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate in cursul zilei de marti, dat fiinf faptul ca este necesar sa se discute grilele de salarizare.