Ministrul a mentionat ca nu e firesc ca personalul medical sa aiba sporuri de 300%, pe langa salariu:
"Am avut discutii cu sindicatele din sanatate de mai multe ori. Au venit si la Ministerul de Finante si au pichetat. Discutiile astazi sunt in jurul modului de repartizare a acelor sporuri. In bugetul de anul viitor se aloca 2,9 miliarde (lei n.r.), deci peste 20% crestere acordata doar la fondul de salarii. Inteleg ca in continuare nu sunt acoperite toate solicitarile. Probabil ca toate solicitarile nu pot fi acoperite niciodata. Nu mi se pare normal ca o persoana sa aiba un anumit salariu si sa aiba sporuri pana la aproape 300%", a declar Misa, conform Agerpres.
Ministrul a mai precizat ca nu i se pare echitabil ca medicii sa aiba spor pentru calculator, avand in vedere ca activitatea medicala presupune, preponderent, cu totul alte atributii:
" (...) Aceste sporuri creeaza foarte multe probleme si confuzii. Nu stiu daca la dumneavoastra exista spor de calculator. Cred ca astazi toti utilizam calculatorul. Sa iau un spor de 15% pentru ca utilizez calculatorul nu mi se pare foarte corect. Sunt activitati care nu tin de actul medical in sine. Prioritatea a fost medicul si asistentii medicali. Probabil ca nu au fost neglijate si celelalte categorii. Faptul ca se plang si vor mai mult decat au primit tine de alt mod de abordare a lucrurilor", a mai explicat ministrul Finantelor Publice.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Protestele federatiei SANITAS in data de 19 octombrie
Sindicalistii si membrii SANITAS au protestat in data de 19 octombrie vis-a-vis de problemele cu care se confrunta cei care lucreaza in sanatate si asistenta sociala.
Care sunt solicitarile celor care lucreaza in Sanatate?
- eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar si de asistenta sociala,
- cresteri salariale pentru toti angajatii din sanatate si asistenta sociala incepand cu 1 martie 2018
- renuntarea la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula cresterea salariala de 25% prevazuta de lege
SANITAS: discutiile cu Guvernul pe tema tranferului contributiilor sociale de la angajator la angajat vor continua
Asadar, presedintele Federatiei SANITAS, Leonard Barascu a declarat ca sindicatele doresc sa discute despre legea salarizarii, CAS si CASS.
"Premierul Mihai Tudose a spus ca vom discuta in continuare. Chemam si patronatul, iar pentru partea bugetara continuam discutiile pe partea de sporuri si aplicarea lor intr-un mod care sa satisfaca pe toata lumea, si nu prin taierea lor, sa ramana la 1-2% la colegi care aveau 50 sau 100%...citeste despre transferul CAS si CASS aici >>>