In ceea ce priveste cresterea anuala din trimestrul al doilea a costurilor cu forta de munca pentru o ora de lucru, Romania se situeaza pe locul al doilea din Uniunea Europeana cu un nivel de 7,2% fata de media UE de 3,4%.
In total, aceste costuri de munca includ cheltuielile legate de salarii si cele nesalariale, fara sa fie incluse aici stimulentele sau cheltuielile precum cele referitoare la recrutare, pregatire, calificare sau echipament. Cresterea a ajutat Romania sa urce pe locul al doilea dupa ce, in primul trimestru, tara noastra se situa pe locul al treilea in UE, avansul fiind de de 4,5% la o medie UE de 2,7%.
In trimestrul al doilea, Romania a inregistrat un avans de 7,2% in industrie, de 5,4% in sectorul constructiilor, respectiv de 7,4% pentru servicii. In ceea ce priveste zona euro, costurile cu munca au crescut cu 3,6% in trimestrul al doilea.
Cele mai mari cresteri ale costurilor cu forta de munca s-au inregistrat in tari precum Bulgaria (crestere de 12,4%), Romania, Slovacia (6,5%). Au existat insa si scaderi anuale inregistrate in Grecia, de 3,7%, Irlanda, 3,5%, si Portugalia, de 0,8%.
Datele au fost colectate de Eurostat care include in categoria cheltuielilor salariale remuneratiile directe, bonusurile si alocatiile platite in numerar sau in natura de angajator unui angajat in schimbul muncii prestate, plati pentru concedii si catre schemele de economii ale angajatilor si plati in natura precum alimente, combustibil, masina companiei si altele.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
In schimb, costurile nesalariale includ contributiile sociale platite de angajatori, taxe de angajare considerate costuri cu forta de munca, excluzand subventiile care au ca scop acoperirea integrala sau partiala a costurilor cu remuneratia directa a angajatului.