Masuri active pentru diminuarea somajului

04 Iunie 2010
04 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea 116/2002, privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, Legea 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, OUG 13/2 010, privind reglementarea unor masuri in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si diminuarii somajului in anul 2010, ofera in prezent angajatorilor care incadreaza in munca diferite categorii de persoane, considerate defavorizate in ceea ce priveste integrarea pe piata muncii, facilitati constand in sume de bani acordate sau scutiri la plata contributiilor. Legea nr. 76/2002 - masuri active destinate angajatorilor

Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:


Atentie! Se modifica Legea pensiilor, OUG 158/2005 si Legea Inspectiei muncii! Asigurati-va ca veti primi cu promptitudine informatii complete despre aceste modificari si despre modul lor de aplicare!


a) o suma egala cu 500 lei, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

b) o suma egala cu 600 lei pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;

c) o suma egala cu 750 lei pentru absolventii de invatamant superior.

Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la aliniatul precedent pe o perioada de 18 luni.

In cazul primirii acestor subventii, angajatorii au obligatia sa mentina in munca absolventii o perioada de trei ani.

Angajatorii care mentin in activitate absolventii mai mult de trei ani, primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii. Acest ajutor financiar poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data implinirii celor 3 ani.

Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu 500 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani. Angajatorii care incadreaza in munca someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.


Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Cititi mai departe aici >>>


Angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor, pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 6 luni de la data angajarii, beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia de 0,5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj. Reducerea contributiei se acorda incepand din anul fiscal urmator, pentru o perioada de 6 luni, si consta in diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat din numarul mediu scriptic de personal incadrat cu contract individual de munca din anul respectiv.

Masuri active destinate somerilor

Cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca se realizeaza in principal, prin: a)informarea si consilierea profesionala; b)medierea muncii; c)formarea profesionala; d)consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri; e)completarea veniturilor salariale ale angajatilor;

Persoanele carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj si care se angajeaza pentru program normal de lucru si ca urmare a angajarii le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj.

Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, de o prima de incadrare egala cu 500 lei.

Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.


67 de strategii anticriza prin care Departamentul Resurse Umane contribuie la reducerea costurilor in firma! Click aici >>>


Stimularea mobilitatii fortei de munca

Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare egala cu 1.000 lei. Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, egala cu 3.500 lei .

Legea nr. 116 / 2002

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, are obligatia de a realiza un acompaniament social personalizat pentru tinerii cu varste intre 16 si 25 de ani aflati in dificultate si confruntati cu riscul excluderii profesionale, in scopul facilitarii accesului lor la un loc de munca. In scopul integrarii sau reintegrarii in munca persoanele pot beneficia de plasare in munca la un angajator avizat de Agentie, in baza unui contract de solidaritate. Contractul de solidaritate poate fi incheiat intre tanarul beneficiar si Agentie pe o durata de pana la 2 ani, dar nu mai putin e un an.

In baza contractului de solidaritate angajatorul va incheia cu tanarul un contract individual de munca pe durata determinata, egala cu cea a contractului de solidaritate.

Angajatorii care incadreaza tineri in conditiile unui contract de solidaritate, denumiti in continuare angajatori de insertie, vor incheia conventii cu Agentia prin care aceasta se angajeaza sa ramburseze lunar salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica.

Daca la data incetarii contractului de solidaritate angajatorii de insertie angajeaza tinerii cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, acestia beneficiaza, in baza aceleiasi conventii, de rambursarea lunara a unei sume, in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tanarul beneficiar ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la acea data. Aceasta suma se acorda angajatorului pe o perioada de maximum 2 ani, pana la implinirea de catre angajat a varstei de 25 de ani.


Atentie! Se modifica Legea pensiilor, OUG 158/2005 si Legea Inspectiei muncii! Asigurati-va ca veti primi cu promptitudine informatii complete despre aceste modificari si despre modul lor de aplicare!


Legea nr. 72 / 2007

Angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, respectiv 250 lei. Perioada maxima de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic.

OUG nr.13 / 2010 Angajatorii care, in anul 2010, pe locurile de munca nou-create stabilesc raporturi de munca cu persoane provenite din randul somerilor aflate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta si pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni beneficiaza, pe o perioada de 6 luni de la data incadrarii, de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru aceste persoane.

Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale nu se acorda:

a) angajatorilor care in ultimele 6 luni premergatoare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta au mai avut raporturi de munca stabilite cu persoanele angajate;

b) angajatorilor care stabilesc raporturi de munca cu persoanele prevazute, pe locuri de munca devenite vacante, rezultate in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele 6 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca.

Sursa: Infoportal

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]