Asa se face ca o analiza a companiei Coface, lider mondial in asigurari, arata ca in Europa de Est s-a instalat alta problema majora: deficitul fortei de munca si cresterea costurilor cu forta de munca.
Studiul, citat de Agerpres, arata ca forta de munca din Europa de Est si Centrala incepe sa se imbunatateasca, iar somajul a scazut la cele mai mici rate. Cu toate acestea, multe tari din Est inca inregistreaza rate mai mari de somaj, decat media europeana.
Totusi, economiile acestor tari au devenit mai puternice, Romania si Bulgaria inregistrand o crestere salariala de 30%, in ultimii ani. De asemenea, Polonia si Ungaria au avut cresteri salariale de 20%, din 2010 si pana in momentul prezent.
Deficitul fortei de munca, o adevarata problema pentru angajatori
Cresterile economice au dus la pretentii mai mari din partea salariatilor, care vor venituri mai mari, asa ca majoritatea companiilor au avut de suferit.
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
"Cererea interna si externa venita din partea gospodariilor, rata scazuta a natalitatii si emigrarea in Europa de Vest, toate au contribuit la deficitul fortei de munca. Un numar din ce in ce mai mare de companii raporteaza acesti factori ca reprezentand o bariera impotriva expansiunii afacerilor. Chiar si companiile care platesc salariile mai mari se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste angajarea..(...)", se mentioneaza in studiu.
Iar aceasta criza este de abia la inceput, apreciaza specialistii, iar companiile vor avea dificultati in a gasi personal calificat, in special.
Criza fortei de munca in Romania
Criza fortei de munca se intensifica in Romania, iar numarul salariatilor si gradul de profesionalizare a inregistrat o scadere in ultimii ani.
Un studiu realizat de KeysFin referitor la piata muncii din Romania arata ca acest fenomen se va accentua pe viitor, avand in vedere ca numarul de locuri de munca disponibile aproape ca s-a dublat. De la 38.625 in 2009 la 59.753 locuri de munca in 2016, iar angajatorii intampina dificultati in a gasi specialisti...citeste mai multe aici >>>