Desigur ca in acest caz se pot aplica sanctiuni si amenzi drastice, in urma controalelor; masurile dispuse de catre inspectorii de munca sunt consemnate de catre acestia in procese verbale, al caror model se aproba prin decizie a inspectorului general de stat.
Cum procedeaza angajatorul care se afla in neconformitate cu legislatia in vigoare, in ceea ce priveste normele de securitate si sanatate in munca?
In speta, analizam un caz concret din PortalSSM.ro: "In urma unui control efectuat de catre un inspector de la ITM, in anexa la Procesul verbal de control, la rubrica "Neconformitati constatate", se precizeaza: "Nu a fost infiintat serviciul intern de prevenire si protectie", facandu-se referire la actul normativ incalcat, si anume art. 8 din Legea 319/2006 respectiv art. 23 - 27 din HG 1425/2006 modificata, masura dispusa fiind "Se va infiinta serviciul intern de prevenire si protectie", cu un anumit termen de realizare.
In raspunsul inaintat catre ITM, in termenul legal (30 zile), se precizeaza ca se fac demersuri pentru remedierea neconformitatii constatate, urmand ca in momentul in care masura impusa va fi indeplinita deplin, angajatorul se obliga sa informeze in scris ITM-ul. In cazul unui eventual control din partea ITM-ului, presupunand ca in acel moment masura inca nu ar fi indeplinita, va rog sa precizati ce sanctiuni se pot aplica?"
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Vom specifica de la bun inceput ca inspectorii de munca dispun angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate.
In acest context, acele deficiente constatate, masurile dispuse si termenele de realizare sunt aduse la cunostinta reprezentantului legal al angajatorului care si le asuma prin semnatura.
Angajatorul are doua posibilitati: fie sa conteste procesele verbale de control in instanta in termenele legale, fie sa realizeze masurile stabilite de inspectorul de munca la termenele precizate.
In cazul unor controale ulterioare ale inspectorilor de munca, un punct in tematica de control este reprezentat de verificarea realizarii, in fapt, a masurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare.
In situatia in care controlul se va efectua la o data ulterioara termenului de realizare a unei masuri care nu era indeplinita, angajatorul poate fi sanctionat contraventional cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei conform art. 23, alin. 1, lit. b. din Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii. De asemenea, va fixa un nou termen pentru indeplinirea respectivei masuri.
ATENTIE: Daca aceasta masura nu va fi realizata nici la ultimul termen stabilit, inspectorul de munca are posibilitatea legala de a dispune sistarea activitatii .
Angajatorul poate relua activitatea numai dupa ce demonstreaza ca a remediat deficienta care a condus la sistarea activitatii.
Citeste mai multe detalii pe PortalSSM