Concediul medical fortat si reinnoirea pana la demitere constituie hartuire morala

hartuire moralaconcediereconcediu medical fortat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatia unui manager comercial a fost analizata recent de catre Curtea de Casatie in urma plangerilor facute de angajata impotriva directorului general. In concret, motivul actionarii in instanta l-a constituit faptul ca acest manager comercial fusese trimis in concediu medical, reinnoit continuu pana la demiterea sa. In consecinta, angajata a cerut in instanta incetarea judiciara a contractului sau de munca pe motivul unor acte de hartuire morala din partea directorului general. Argumentele au avut in vedere schimbarea biroului, precum si livrarea gresita si cu intarziere a documentelor care priveau incetarea contractului de munca.

In acelasi timp, angajatorul a fost de parere ca depunerea cu intarziere a decontului final, precum si unele greseli din documentele necesare incetarii contractului de munca sunt aspecte posterioare rezilierii contractului si nu pot astfel face obiectul unei hartuiri morale. Cu privire la schimbarea biroului, acesta a precizat ca modificarea s-a facut pe fondul reorganizarii departamentului comercial, mentionand ca angajatei i s-a oferit posibilitatea de a-si alege un birou mai spatios.

Analizand situatia, instanta a hotarat ca angajata a fost intr-adevar tratata diferit si ca cererea angajatei este indreptatia. Se considera ca angajata a fost discreditata in fata echipei pe care o conducea de catre superiorul sau. De asemenea, s-a constatat ca unele dintre fisele de salariu contineau erori in dezavantajul angajatei. Judecatorii au pronuntat astfel nulitatea deciziei de concediere a angajatei.

Prin prevederile articolului L.1152-1 din Codul francez al Muncii, se mentioneaza ca niciun angajat nu trebuie supus unor acte repetate de hartuire morala, care implica o degradare a conditiilor de munca ce ar putea afecta drepturile si demnitatea persoanei in cauza, a starii sale de sanatate fizica sau mentala, precum si compromiterea viitorul sau profesional. incalcarea acestor prevederi, duce la nulitatea oricarei dispozitii sau act contrar prevederilor.

Prin urmare, concedierea poate fi anulata daca se dovedeste existenta unui caz de hartuire. Judecatorul nu poate anula o reziliere doar in cazul in care legea prevede expres acest lucru sau pentru incalcarea unei libertati fundamentale. In cazul nulitatii concedierii, inclusiv pe motive de hartuire morala, salariatul trebuie reintegrat ca masura de reparare a prejudiciului suferit.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
hartuire moralaconcediereconcediu medical fortat

Data aparitiei: 18 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul medical fortat si reinnoirea pana la demitere constituie hartuire morala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]