UPDATE 10 ianuarie 2017:
Recent, s-a stabilit ca angajatorii pot transmite decizia de concediere a unui salariat prin intermediul e-mailului, conform unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
In acest sens, judecatorii au ajuns la concluzia ca aceasta modalitate de a elibera un lucrator din functie este legala, dar vor fi anumite conditii care trebuie sa fie indeplinite.
Decizia ICCJ nr. 34/2016 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a fost anuntata in data de 24 octombrie anul 2016, in data de 9 ianuarie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial, iar de acum incolo are efecte la nivel national.
Cand este posibila decizia de concediere prin email?
- in contextul in care salariatul in cauza a oferit angajatorului o adresa de acest gen, iar partile obisnuiesc sa comunice, in general, in acest mod
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- fisierul care contine decizia de demitere trebuie sa fie in format PDF si este necesar sa se respecte prevederile obligatorii ale Codului muncii
Asadar, potrivit articolului 76 din Codul muncii, decizia de concediere trebuie sa contina motivele pentru care angajatul este demis si care va fi perioada de preaviz. De asemenea, salariatul mai trebuie sa primeasca o serie de informatii legate de locurile de munca disponibile pe care le are angajatorul si in ce conditii s-ar putea decide sa accepte unul dintre acestea.
Conform comunicatului de presa referitor la decizia ICCJ, se mentioneaza:
"In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 77 din Codul Muncii, cu referire la dispozitiile art. 278 alin. (1) din Codul Muncii si la dispozitiile art. 1326 din Codul Civil, decizia de concediere individuala emisa potrivit dispozitiilor art. 76 din Codul Muncii se poate comunica prin posta electronica, aceasta reprezentand o modalitate de comunicare apta din punct de vedere procesual sa declanseze curgerea termenului de contestare jurisdictionala a deciziei (...)
Decizia astfel comunicata prin posta electronica, in format PDF accesibil electronic, trebuie sa respecte doar cerintele formale impuse de dispozitiile art. 76 din Codul Muncii, nu si pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la inscrisul in forma electronica. (...)".
Aceasta decizie a ICCJ vine ca urmare a unui caz petrecut in judetul Iasi, cand un angajat a dat in judecata angajatorul, dupa ce a primit pe e-mail decizia de concediere.
Tocmai ai fost concediat? Pana cand se poate razgandi angajatorul
Judecatorii au ajuns la concluzia ca este posibil ca decizia de concediere sa fie revocata de catre angajator, atat timp cat decizia nu a fost comunicata angajatului cu pricina. Conform deciziei ICCJ nr. 18 din 13 iunie 2016, a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, publicata in Monitorul Oficial la data de 30 septembrie 2016, angajatorul poate reveni asupra deciziei, afla mai multe de aici.