Salarizarea in acord. Cum o stabilim in CIM?

03 Ianuarie 2013
03 Ianuarie 2013
Codul munciisalarizareaacord
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salarizarea in acord nu este reglementata de legislatia muncii. Ceea ce puteti face este sa stabiliti in contractul individual de munca salariu de baza si adaosuri la salariu de baza, acestea din urma urmand sa fie acordate in functie de performante.

Astfel, conform art. 159 alin. (1) din Codul muncii , salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca iar potrivit art. 160 din acelasi cod salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Asadar, elementele salariului sunt:
-Salariu de baza
- Indemnizatiile
- Sporurile
- Alte adaosuri

Salariul de baza este elementul fix al salariului si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara. De asemenea, la stabilirea salariului de baza trebuie sa aveti in vedere dispozitiilor contractului colectiv de munca aplicabil in sensul ca nu veti putea stabili un salariu de baza mai mic decat cel prevazut in acest contract. Prin urmare, salariul de baza nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara si nici mai mic decat salariu de baza stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil.

Totodata, trebuie sa aveti in vedere faptul ca salariul de baza este fix, el nu poate varia de la luna la luna in functie de performante sau alte elemente.

In functie de realizarea planului, salariatii pot beneficia de adaosuri la salariu de baza. Acestea se inscriu in contractul individual de munca la Alte adaosuri. Adaosurile la salariul de baza reprezinta elemente accesorii si variabile al salariului ce se acorda conform celor convenite de parti, angajator si salariat in contractul individual de munca.

Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in contractul individual de munca  la capitolul Salariu se inscriu:
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut:...................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri ........................................;

In consecinta, situatia expusa este posibila prin incheierea unui act aditional la salariu de baza prin care se modifica capitolul salariu in sensul ca se va stabili un salariu de baza lunar brut precum si acordarea unor adaosuri in functie de performante.
 
Nu este necesar a se stabili aceasta modalitate de salarizare prin regulamentul intern. Mai mult, regulamentul intern este actul intern al angajatorului iar salarizarea constituie un element al contractului individual de munca ce sa stabileste prin acordul partilor astfel incat nu numai ca nu este necesar dar nici nu este nici in conformitate  cu prevederile legale.

In registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) se inscriu numai salariu de baza si sporurile asa cum sunt ele prevazute in contractul individual de munca nu si adaosurile la salariu de baza. Prin urmare, sumele acordate salariatilor in functie de gradul de realizare a planului nu se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]