Analizam intrebarea adresata de un angajator,cu privire la programul de lucru inegal.
Se ridica intrebarea cu privire la programul de lucru de 14 zile de activitate continua, urmate de zile libere pentru repaus saptmanal si recuperarea orelor suplimentare. Este acesta considerat program de lucru inegal?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Art. 113 si 116 din Codul muncii reglementeaza munca in baza unui contract individual de munca cu program de lucru inegal.
Conform art. 113 alin. (2) din Codul muncii, in functie de specificul unitatii si al muncii prestate, putem opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Evident, oricare ar fi modul de repartizare, trebuie sa tinem cont de faptul ca se va respecta durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana.
Asadar, programul de lucru inegal cere o durata zilnica inegala a timpului de lucru, dar cu mentiunea ca totalizate in fiecare saptamana, orele de munca sa respecte durata timpului de munca.
Exemplu de program de lucru inegal:
Luni - 8 ore;
Marti – 9 ore;
Miercuri – 7 ore;
Joi – 11 ore;
Vineri - 5 ore.
Nu constituie program de lucru inegal programul de lucru conform caruia salariatii lucreaza 14 zile consecutiv urmate de 14 zile libere consecutive daca in cadrul saptamanii programul de lucru este repartizat in mod egal.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro