Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, potrivit art. 7 din OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediu crestere copil in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Stimulentul de insertie se acorda si persoanelor beneficiare de concediu pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, oricand, pe toata perioada.
Persoanele care opteaza pentru concediu crestere copil pana la 2 ani nu beneficiaza de stimulentul de insertie.
In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata, daca indeplineste conditiile de acordare.
Stimulentul de insertie se cuvine pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 adoptii.
Potrivit art. 12 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, stimulentul de insertie se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de un an daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an.
Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de OUG 111/2010.
Daca persoana indreptatita, in perioada in care beneficiaza de stimulentul de insertie, doreste sa i se acorde concediul fara plata pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, pe aceasta perioada, precum si la reluarea realizarii de venituri supuse impozitului, nu mai beneficiaza de stimulentul de insertie.
Pe cale de consecinta, persoana care a optat pentru concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de un an daca incepe activitatea cu o luna inainte de implinirea copilului a varstei de un an va beneficia de stimulent de insertie in valoare de 500 de lei potrivit OUG 111/2010.
Referitor la acordarea stimulentului, OUG 44/2006, care modifica si completeaza OUG 148/2005, aduce o schimbare fundamentala de optica.
Astfel, in forma initiala a legii, acordarea stimulentului era conditionata de acordarea indemnizatiei, ceea ce presupunea ca parintele nu putea reveni practic la serviciu din a 43-a zi dupa nasterea copilului, fiind obligat sa solicite mai intai indemnizatia.
OUG 44/2006 a reglementat vocatia la stimulant pentru persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatie, ceea ce nu mai presupune acordarea, ci doar indeplinirea conditiilor in vederea acordarii.
Stimulentul, astfel se acorda persoanei indreptatite la plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, care a reluat activitatile din care realizeaza venituri impozabile potrivit Codului fiscal .
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Camin de batrani. Durata timpului de munca si a timpului de odihnaIntrebare: Am un portofoliu un ONG -camin de batrani . ONG are 12 angajatii, acestia lucrand cate 12 ore pe zi, fac si ture de noapte, lucrand si in weekend. Pentru turele lucrate in weekend primesc spor de weekend. Am primit foia de prezenta (e atasata ) pentru luna Noiembrie dar nu sunt sigura ca e intocmita corect. Am rugamintea sa ma ajutati in aceasta speta: - care sunt documentele ce trebuie intocmite la un ONG-CAMIN DE BATRANI ca la un control ITM sa fie in regula. - care este durata timpului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Avem un angajat pe perioada determinata 30.09.2024-30.12.2024. Care este ultima zi de lucru si cu ce data se inregistreaza in Revisal plecarea lui din societate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<