Mare atentie la diferentele majore dintre concediul de maternitate (de sarcina si lauzie) si cel de cresterea copilului.
Concediul de maternitate reprezinta dreptul angajatei gravide timp de 126 de zile prenatal si postnatal, inainte de nastere si dupa nastere. Se mai regaseste si sub denumirea de concediu de sarcina si lauzie. Se acorda doar mamei, in mod evident.
Concediul pentru cresterea copilului reprezinta dreptul parintilor pana la implinirea varstei de 2 ani/ 3 ani ( in cazul copilului cu handicap a copilului. Solicitarea concediului si a indemnizatiei aferente se poate face de catre oricare dintre parinti.
In timp ce concediul de maternitate reprezinta un drept al oricarei angajate gravide sau lauze, concediul pentru cresterea copilului reprezinta un beneficiu adresat parintilor care au realizat venituri supuse impozitarii pe 2 ani. In acest interval de 2 ani, salariatul trebuie sa realizeze venituri supuse impozitarii timp de 12 luni.
Beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate persoanele care indeplinesc conditiile stagiului de cotizare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
Conform art. 24 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Concediul de maternitate
Concediul de maternitate suspenda de drept contractul de munca, adica intrerupe temporar si independent de vointa partilor prestarea activitatii si plata salariului (art. 50 lit. a) din Codul muncii).
De concediul de maternitate beneficiaza salariata gravida cu o sarcina inaintata, care se afla cu cel mult 126 de zile inainte de data previzibila a nasterii.
a) Concediul de maternitate dinainte de nastere se acorda pe o perioada de 63 de zile si poarta denumirea de concediu prenatal.
b) Concediul de maternitate acordat dupa nasterea copilului, pe o perioada de 63 de zile, poarta denumirea de concediu postnatal.
Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. Acest lucru inseamna ca prenatalul si postnatalul pot dura mai mult sau mai putin, in functie de recomandarea medicului.
Esential de retinut este faptul ca obligatorie este durata concediului postnatal, de minim 42 de zile. Desigur, salariata poate efectua doar concediu postnatal, de 126 de zile. Sunt si situatii in care salariatele insarcinate lucreaza pana in ultima zi de sarcina, caz in care nicio zi de concediu de matenitate nu se pierde. Se reporteaza in postnatal.
Perioadele de concediu de maternitate sunt considerate perioade de activitate prestata, ceea ce inseamna ca durata concediului de odihna nu se diminueaza ca urmare a perioadei de concediu de maternitate.
Indemnizatia de maternitate este de 85% din media veniturilor ultimelor 6 luni.
Indemnizatia de concediu de maternitate se suporta integral din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Atentie mare la faptul ca salariatele care nu mai sunt asigurate din motive neimputabile lor, vor beneficia de concediu de maternite daca nasc in termen de 9 luni de la pierderea efectiva a calitatii de asigurat.
Concediul pentru cresterea copilului
Concediul pentru cresterea copilului se acorda:
- pana la implinirea varstei de 2 ani;
- pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si implicit a platii salariului de catre angajator (art. 51 lit. a) din Codul muncii).
In perioada acordarii concediului pentru cresterea copilului, salariatul nu poate fi concediat, beneficiind atat de prevederile art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, cat si de dispozitiile art. 25 din O.U.G. nr. 111/2010. Masura concedierii va putea fi dispusa insa in cazul reorganizarii judiciare si a falimentului.
De asemenea, este interzisa concedierea salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie acordat in baza O.U.G. nr. 111/2010.
Angajatorul nu are voie sa sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru crestere copil in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Salariata are tot dreptul sa revina la locul de munca oricand si sa reintre in concediu de crestere copil oricand, pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap. Revenirea definitiva este momentul in care salariata nu mai poate reintra in concediu crestere copil, adica implinirea copilului a varstei de 2 ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Nu uitati faptul ca Legea nr. 66/2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 304 din 20 aprilie 2016, a modificat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Incepand cu data de 1 iulie 2016, salariatii nu vor mai opta pentru CCC de 1 an. In schimb, solicitantul CCC va putea beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, perioada in care va beneficia si de o indemnizatie lunara.
Atentie la faptul ca nu mai exista conditionarea acordarii indemnizatiei de CCC de realizarea veniturilor supuse impozitului intr-o perioada limitata de 12 luni anterioare nasterii, asa cum se intampla in legislatia anterioara Legii nr. 66 din 2016.
Cititi aici informatiile pe larg:
Oficial: Creste indemnizatia lunara CCC si se elimina plafonul de la 1 iulie 2016