Art. 296 indice 5 din Codul fiscal reuneste regulile generale pentru stabilirea bazei de calcul al contributiilor sociale datorate de:
- angajatori;
- entitati asimilate angajatorului care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente;
- orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor.
Baza lunara de calcul cumuleaza suma castigurilor brute realizate de:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din desfasurarea unor activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, atat pe perioada in care desfasoara activitate, cat si pe perioada in care beneficiaza de concedii medicale si in demnizatii de asigurari sociale de sanatate, precum si cele care realizeaza venituri asimlate salariilor in vederea impunerii;
- persoanele fizice nerezidente, care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
Castigurile brute realizate de persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b) din Codul fiscal sunt enumerate, potrivit art. 296 indice 4 din Codul fiscal, fiind cele incluse – ca regula generala – in baza de calcul a contributiilor sociale individuale.
Definirea notiunii de castig brut realizat de persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b) din Codul fiscal este esentiala in delimitarea sferei de cuprindere a bazei de calcul a contributiilor sociale datorate de angajator.