Declaratia unica (212) trebuie depusa pana la 25 mai si de catre pensionarii care au primit indemnizatii de ajutor, in timpul pandemiei COVID-19

Isabela Alexe
Isabela Alexe
02 Mai 2022
02 Mai 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
declaratie unica pensionarideclaratia 212 pensionari indemnizatie pensionarideclaratie unica venituri din chirii
Declaratia unica (212) trebuie depusa pana la 25 mai si de catre pensionarii care au primit indemnizatii de ajutor, in timpul pandemiei COVID-19
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca Declaratia Unica (212) trebuie depusa pana la 25 mai, atat de catre persoanele fizice care au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi in Romania sau in strainatate.
 
Dar in acest an vor exista si noi categorii, iar aici ne referim la pensionari, persoane fizice care au primit indemnizatii de ajutor in pandemie, potrivit unei analize realizate de specialistii EY Romania, citata de Agerpres.
 
Concret, Declaratia Unica va trebui depusa si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic:
 
"De asemenea, de anul viitor, anticipam alte doua modificari. Astfel, persoanele fizice care obtin castiguri din vanzarea de actiuni nu vor mai depune Declaratia Unica si vor datora un impozit mai mic. In plus, pentru sumele decontate persoanelor fizice care gazduiesc refugiati ucraineni nu este prevazuta, pana la acest moment, obligatia de raportare prin Declaratia Unica", se mentioneaza intr-un material realizat de Claudia Sofianu, EY Romania.
 

Declaratia 212 - Declaratia Unica

 
"De retinut ca Declaratia a fost modificata, la inceputul anului, astfel incat sa includa modificarile fiscale aparute pe finalul anului 2020 sau in 2021", mai precizeaza sursa.
 
Persoanele fizice care obtin venituri din chirii sunt obligate sa declare si sa plateasca impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate prin completarea Declaratiei unice.
 
Contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din inchirierea de bunuri imobile, cum ar fi: apartamente, case, camere situate in locuinte proprietate personala, garaje, terenuri ca sunt obligati sa declare si sa plateasca impozitului pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor.
 
Termenul de depunere a formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” si de plata a impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente, este 25 mai 2022, inclusiv, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele in anii anteriori...mai multe pe contabilul.ro >>>
 
Ca noutate, declaratia Unica din 2022 va cuprinde si o sectiune distincta pentru ca persoanele care au primit in timpul pandemiei indemnizatii de sprijin pentru activitate intrerupta - cele acordate in perioada octombrie - decembrie 2021 in baza OUG 111/2021, sa poata declara veniturile.
 
Sa nu uitam ca oricum pensionarii trebuie sa depuna Declaratia Unica in anumite situatii.
 
Ne referim aici la cei care au venituri, pe langa pensie, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala (cu exceptia celor pentru care impozitul se retine la sursa), cedarea folosintei bunurilor (chirii), din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care venitul net se stabileste in sistem real, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care exista obligatia depunerii acestei declaratii, observa Agerpres.

Sursa foto: alba24.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]