Aspecte fiscale ale pensiei facultative

19 Martie 2014
19 Martie 2014
pensie facultativapensiipensii facultativepensie facultativa implicatii fiscale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Despre pensia facultativa am discutat in nenumarate randuri in ultima perioada de timp. Astfel, apar nelamuriri si subtilitati pe care doar expertii le pot contura si intelege.

Discutand despre aspectele fiscale ale pensiilor facultative, trebuie sa mentionam faptul ca in ceea ce priveste contributia la fondurile de pensii facultative suportate de angajator, in limita a 400 de euro anual pe fiecare participant, aceasta nu reprezinta un venit de naturala salariala si nu se va cuprinde in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, conform PortalCodulMuncii.ro.

Astfel, potrivit punctului 77 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt considerate avantaje contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pe participant.

In acelasi timp, art. 296 indice 15 lit.p) pct 5 din Codul fiscal exclude de la plata contributiilor sociale pensiile facultative suportate de angajatori in limita de deductibilitate.

Sumele ce depasesc limita de 400 de euro anual reprezinta avantaj de natura salariala. Asupra acestora se vor calcula impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii aferente veniturilor salariale.

Art. 76 alin.  (5)  din Legea 204/2006, prevede faptul ca angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative încheiat cu un administrator.

In acest caz, suma reprezentand contributia la fondul de pensii facultative suportata de salariat va aparea pe statul de plata ca  o retinere deductibila pentru salariat la calculul impozitului pe venit, in  limita a 400 de euro pe an, la locul unde are functia de baza.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]