Intrebare:
Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului pentru o salariata care va naste in decursul anului 2011, care sunt variantele pentru care poate opta? Cine va efectua plata drepturilor banesti in oricare dintre variante? Cine se ocupa de intocmirea dosarului pentru obtinerea indemnizatiei?
Raspuns:
Conform art. 2 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
Cererea privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului insotita de documentele prevazute la art. 13 din OUG 111/2010 se depune de persoana indreptatita la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Documentele prevazute la art.13 din OUG 111/2010 sunt:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Calculul si plata drepturilor prevazute de OUG 111/2010, drepturi printre care se afla si indemnizatia pentru cresterea copilului, se fac de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, prin agentiile teritoriale.
Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010, inca nepublicate in Monitorul Oficial, vor aduce lamuriri cu privire la punerea in aplicare a ordonantei.