PROIECT: ajutorul de 250 de lei destinat persoanelor vulnerabile sa poata fi folosit si pentru a cumpara medicamente

tichete sociale 250 de leicard vouchere 250 leitichete mese calde si alimente
PROIECT: ajutorul de 250 de lei destinat persoanelor vulnerabile sa poata fi folosit si pentru a cumpara medicamente
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajutorul de 250 de lei oferit de catre statul roman din 2 in 2 luni, destinat persoanelor vulnerabile, pentru asigurarea de alimente si mese calde ar putea sa fie folosit si pentru a cumpara medicamente, conform unui nou proiect de lege.
 
Concret, in cadrul unei propuneri legislative depuse recent la Senat de catre deputatii USR, se doreste ca:
 
"Prezenta propunere legislativa urmareste sa completeze cadrul legal pentru acordarea sprijinului material pentru persoane vulnerabile prin extinderea beneficiilor la medicamente prescrise de un medic, cu incadrarea in aceleasi limite bugetare.
 
Grupurile vulnerabile din punct de vedere material sunt expuse unui risc crescut de sanatate datorat lipsei accesului la servicii de sanatate adecvate, precum si conditiilor de viata precare. Includerea medicamentelor ar ajuta la asigurarea accesului la tratament pentru acesti beneficiari, in special pentru acoperirea coplatii pentru medicamentele compensate in procent mai mic de 100%. 
 
Propunerea de a permite achizitionarea cu tichete sociale doar de medicamente in baza unei prescriptii medicale, inclusiv pentru cele care se pot achizitiona in mod normal fara o astfel de prescriptie (OTC-uri), asigura ca tichetele sociale vor fi utilizate in mod responsabil si ca beneficiarii vor primi tratamentul adecvat pentru conditiile lor de sanatate, concomitent cu evitarea riscului de crestere a consumului inutil de medicamente, unde Romania deja se afla intr-o situatie critica."
 
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2022 privind unele masuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate in situatii de risc de deprivare materiala si/sau risc de saracie extrema, suportate partial din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri de distribuire a acestuia, s-ar putea modifica si va avea urmatorul text:
 
"Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
 
Art. I - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2022 privind unele masuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate in situatii de risc de deprivare materiala si/sau risc de saracie extrema, suportate partial din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri de distribuire a acestuia, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 468 din data de 10 mai 2022, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
Sintagma „suport electronic pentru produse alimentare si mese calde” se inlocuieste cu sintagma „suport electronic pentru medicamente, produse alimentare si mese calde”.
 
(...)
 
Sprijinul material pentru categoriile de persoane vulnerabile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta are drept scop compensarea unei parti din cheltuielile cu hrana si medicamentele pentru asigurarea traiului zilnic, prin acordarea unor tichete sociale pe suport electronic, pentru achizitionarea de medicamente, produse alimentare si/sau pentru asigurarea de mese calde."
 
 
...lista completa a modificarilor poate fi vazuta AICI.
 
Atentie! Proiectul de lege NU este inca in vigoare. Are nevoie de votul favorabil al Parlamentului, pentru a merge mai departe.
 

Cine beneficiaza de tichetele sociale de 250 de lei?

 
Conform OUG nr. 63/2022 beneficiaza de sprijin material sub forma de tichete sociale emise pe suport electronic urmatoarele categorii de persoane si familii, denumite in continuare beneficiari:
 
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru transele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru transele din anul 2023;
 
b) persoanele - copii si adulti - incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru transele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru transele din anul 2023;
 
c) familiile cu cel putin 2 copii in intretinere ale caror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru transele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru transele din anul 2023;
 
d) familiile monoparentale ale caror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru transele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru transele din anul 2023;
 
e) familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
 
f) persoanele fara adapost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete sociale 250 de leicard vouchere 250 leitichete mese calde si alimente

Data aparitiei: 10 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PROIECT: ajutorul de 250 de lei destinat persoanelor vulnerabile sa poata fi folosit si pentru a cumpara medicamente Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]