Ajutorul de 250 de lei oferit de catre statul roman din 2 in 2 luni, destinat persoanelor vulnerabile, pentru asigurarea de alimente si mese calde ar putea sa fie folosit si pentru a cumpara medicamente, conform unui nou proiect de lege.
Concret, in cadrul unei propuneri legislative depuse recent la Senat de catre deputatii USR, se doreste ca:
"Prezenta propunere legislativa urmareste sa completeze cadrul legal pentru acordarea sprijinului material pentru persoane vulnerabile prin extinderea beneficiilor la medicamente prescrise de un medic, cu incadrarea in aceleasi limite bugetare.
Grupurile vulnerabile din punct de vedere material sunt expuse unui risc crescut de sanatate datorat lipsei accesului la servicii de sanatate adecvate, precum si conditiilor de viata precare. Includerea medicamentelor ar ajuta la asigurarea accesului la tratament pentru acesti beneficiari, in special pentru acoperirea coplatii pentru medicamentele compensate in procent mai mic de 100%.
Propunerea de a permite achizitionarea cu tichete sociale doar de medicamente in baza unei prescriptii medicale, inclusiv pentru cele care se pot achizitiona in mod normal fara o astfel de prescriptie (OTC-uri), asigura ca tichetele sociale vor fi utilizate in mod responsabil si ca beneficiarii vor primi tratamentul adecvat pentru conditiile lor de sanatate, concomitent cu evitarea riscului de crestere a consumului inutil de medicamente, unde Romania deja se afla intr-o situatie critica."
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2022 privind unele masuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate in situatii de risc de deprivare materiala si/sau risc de saracie extrema, suportate partial din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri de distribuire a acestuia, s-ar putea modifica si va avea urmatorul text:
"Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2022 privind unele masuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate in situatii de risc de deprivare materiala si/sau risc de saracie extrema, suportate partial din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri de distribuire a acestuia, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 468 din data de 10 mai 2022, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Sintagma „suport electronic pentru produse alimentare si mese calde” se inlocuieste cu sintagma „suport electronic pentru medicamente, produse alimentare si mese calde”.
(...)
Sprijinul material pentru categoriile de persoane vulnerabile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta are drept scop compensarea unei parti din cheltuielile cu hrana si medicamentele pentru asigurarea traiului zilnic, prin acordarea unor tichete sociale pe suport electronic, pentru achizitionarea de medicamente, produse alimentare si/sau pentru asigurarea de mese calde."
...lista completa a modificarilor poate fi vazuta
AICI.
Atentie! Proiectul de lege NU este inca in vigoare. Are nevoie de votul favorabil al Parlamentului, pentru a merge mai departe.
Cine beneficiaza de tichetele sociale de 250 de lei?
Conform OUG nr. 63/2022 beneficiaza de sprijin material sub forma de tichete sociale emise pe suport electronic urmatoarele categorii de persoane si familii, denumite in continuare beneficiari:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru transele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru transele din anul 2023;
b) persoanele - copii si adulti - incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru transele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru transele din anul 2023;
c) familiile cu cel putin 2 copii in intretinere ale caror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru transele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru transele din anul 2023;
d) familiile monoparentale ale caror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru transele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru transele din anul 2023;
e) familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) persoanele fara adapost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<