Nu uitati: primele acordate salariatilor nu trebuie sa depaseasca 2 la suta din fondul de salarii

23 Martie 2011
23 Martie 2011
primecontributiicodul fiscalcadouricheltuieli deductibile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Administratorul societatii ar dori sa acorde prime salariatelor. Cum si cat sa acordam, in mod legal, astfel incat contributia catre stat sa fie minima, atat pentru unitate cat si pentru salariate?
 
Raspuns:
 
Art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal reglementeaza veniturile care nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit. Acestea includ si veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
 
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
 
Pentru determinarea profitului impozabil, potrivit art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, sunt deductibile limitat, cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor si cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, intelegand cheltuielile cu cadourile in bani si/sau in natura acordate copiilor minori si salariatilor cu ocazia sarbatorilor de Pasti, zilei de 1 iunie, Craciunului, precum si salariatelor pentru ziua de 8 martie.
 
Sfera cheltuielilor deductibile limitat prevazute de art. 21 alin. 3 lit. c) este mai larga, intrucat include si salariatii care pot primi cadouri cu ocazia sarbatorilor de Pasti, zilei de 1 iunie, Craciunului, spre deosebire de prevederile art. 55 alin. 4 lit. a) care limiteaza acordarea de cadouri pentru care nu se calculeaza impozit pe venit, la nivelul copiilor minori.
 
In concluzie, puteti acorda Cadouri In bani salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei iar suma totala se incadreaza in limita a 2% din fondul de salarii (rulaj cumulat cont 641).
 


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]