Art. 15 din Legea nr. 165/2018 permite angajatorilor sa acorde salariatilor tichete cadou, ocazional, pentru cheltuieli sociale. In cazul angajatorilor platitori de impozit pe profit, acestea sunt deductibile in limita de 5% din fondul de salarii.
In anumite conditii prevazute de Codul fiscal, pe care le vom prezenta in continuare, tichetele cadou sunt scutite de impozit si/sau contributii sociale aferente veniturilor salariale.
Tichetele cadou oferite de angajatori sunt neimpozabile si neincluse in baza de calcul al contributiilor sociale, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:
- cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
- cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
- cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Pentru ca tichetele cadou acordate salariatilor cu aceste ocazii sa nu intre in baza de calcul al impozitului pe salarii si al contributiilor sociale, in limitele de mai sus, in primul rand ele trebuie sa fie acordate astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Aceasta conditie se regaseste la art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 din Codul fiscal. Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii martie 2021, aceste venituri sunt neimpozabile si neincluse in baza de calcul al contributiilor sociale si in situatia in care acordarea acestora se regaseste intr-un regulament intern, conform modificarilor aduse prin O.U.G. nr. 13/2021, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 197 din data de 26 februarie 2021. Anterior, pentru a fi neimpozabile si neincluse in baza de calcul al contributiilor trebuiau acordate in conditiile reglementate in contractul de munca.
Tichetele cadou acordate pentru alte destinatii sociale decat cele mai sus redate, prevazute in contractul de munca, intra in baza de calcul al impozitului pe venit, dar sunt excluse din baza de calcul al contributiilor sociale. Prin O.U.G. nr. 13/2020 nu au fost modificate prevederile art. 142 lit. r) din Codul fiscal care prevede ca tichetele cadou nu se includ in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, nici normele metodologice date in aplicarea acestuia, care stabilesc:
(2) In sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Exista un proiect de ordonanta de urgenta care prevede modificarea acestui articol, insa o astfel de modificare nu a fost publicata in Monitorul Oficial.
Autor: Gabriela Dita, consilier juridic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<