Conform prevederilor din Codul muncii, munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara, presteaza munca in favoarea unui utilizator.
Salariatul temporar este persoana incadrata la un angajator agent de munca temporara, pus la dispozitie unui utilizator pe durata necesara in vederea indeplinirii unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar.
Prin urmare, contractul incheiat intre agentul de munca temporara si persoana care presteaza munca in favoarea unui utilizator, desi are un caracter aparte, este un contract individual de munca.
Prin urmare, in calitate de salariat, persoana care presteaza munca in favoarea unui utilizator, are dreptul la deduceri in conditiile prevazute de art. 56 din Codul fiscal si normele metodologice care reglementeaza aceasta deducere, ca oricare alt salariat.
Astfel, in temeiul art. 56 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea se acorda la locul unde salariatul are functia de baza, indiferent de tipul/felul contractului individual de munca (CIM) incheiat.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Exceptia de la acordarea deducerii personale este prevazuta la art. 56 alin. (8) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si se refera la personalul trimis in misiune permanenta in strainatate.
Deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.
In concluzie, salariatul temporar are dreptul la deduceri in acelasi conditii ca oricare salariat incadrat in temeiul altui tip de contract individual de munca (CIM).