In ce conditii putem "inchiria" salariati?

personalsalariaticodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Inchirierea" de salariati prinde teren de ceva timp si in Romania, unde este denumita "munca prin agent de munca temporara".

In statele membre ale Uniunii Europene acest contract de munca este frecvent utilizat si este reglementat prin:

•    Directiva nr. 91/383 din 25 iunie 1991 privind completarea masurilor ce vizeaza ameliorarea securitatii si sanatatii lucratorilor care au o relatie de munca determinata sau o relatie de munca interimara. Directiva stabileste, in art. 1 paragraful 2, ca ea se aplica relatiilor de munca interimare stabilite intre o intreprindere de munca interimara care este angajator si lucrator, acesta din urma fiind pus la dispozitie cu scopul de a munci pentru o intreprindere sub controlul acesteia.

•    Directiva nr. 96/71 din 16 decembrie 1996 privind detasarea lucratorilor in cadrul unor prestari de servicii precizeaza, in art. 1 paragraful 3 lit. c, ca ea se aplica si intreprinderii de munca interimara sau intreprinderii care pune la dispozitie un lucrator unei intreprinderi utilizatoare care isi exercita activitatea pe teritoriul unui stat membru .

Romania a transpus aceste directive, astfel incat, in concordanta cu reglementarile europene,  munca prin agent de munca temporara (munca temporara in acceptiunea Codului muncii), este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara, presteaza munca in favoarea unui utilizator.

Salariatul temporar este persoana incadrata la un angajator agent de munca temporara, pus la dispozitia unui utilizator pe durata necesara in vederea indeplinirii unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar.

Agentul de munca temporara este societatea comerciala autorizata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, care pune provizoriu la dispozitie utilizatorului personal calificat si/sau necalificat pe care il angajeaza si il salarizeaza in acest scop. Conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Utilizatorul este angajatorul caruia agentul de munca temporara ii pune la dispozitie un salariat temporar pentru indeplinirea unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar.

Nu in toate cazurile este insa permisa aceasta modalitate de prestare a muncii; cazurile limitativ prevazute de Codul muncii sunt:

a) pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pe durata suspendarii; insa si aici apar eo interdictie: potrivit art. 92 din Codul muncii, utilizatorul nu poate beneficia de serviciile salariatului temporar, daca urmareste sa inlocuiasca astfel un salariat al sau al carui contract de munca este suspendat ca urmare a participarii la greva.

b) pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier;

c) pentru prestarea unor activitati specializate ori ocazionale.

In alte conditii si in alte cazuri NU se poate apela la „leasingul de personal” – deci socotelile de oportunitate le includ pe cele de legalitate. Totusi, cu exceptia muncitorilor necalificati, toate categoriile de salariati „inchiriati” pot fi incadrate in „activitati specializate”, activitati ocazionale sau cu caracter sezonier. Ba inca si muncitorii necalificati pot fi incadrati la activitati „ocazionale”/”sezoniere”.

 In plus, pot fi incadrati la un angajator agent de munca temporara nu numai cetatenii romani, ci si cetatenii straini sau apatrizii, cu domiciliul sau resedinta in Romania.

Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
personalsalariaticodul muncii

Data aparitiei: 01 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce conditii putem "inchiria" salariati? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]