Prelungire suspendare CIM pentru concediu crestere copil. Care e procedura?

prelungire concediu crestere copilindemnizatie crestere copil 2020suspendare cim
Prelungire suspendare CIM pentru concediu crestere copil. Care e procedura?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“O persoana este momentan in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani pana in luna Iulie 2021 si beneficiaza de indemnizatie de crestere copil. Urmeaza sa nasca al doilea copil in luna Ianuarie 2021 (cu 6 luni inainte sa ii expire concediul de crestere copil pentru primul). Cum se va proceda cu concediul de crestere copil pentru copilul care se va naste in luna Iulie 2021 si cum se va calcula indemnizatia?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 9 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nasteri sau, dupa caz, pentru fiecare dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2).
 
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.
 
Totodata, art. 8 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanta de urgenta. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
 
Asadar, in situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului, beneficiara concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, la finalizarea concediului acordat pentru copilul anterior, poate opta, pe baza unei noi cereri, pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
 
In plus, mentionam ca in prezent daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a concediului pentru cresterea copilului atunci celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita concediul propriu de cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului, in caz contrar concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului reducandu-se cu o luna.
 
Asadar, in situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie, dreptul la concediu propriu de o luna poate fi solicitat de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.
 
In situatia in care s-a modificat perioada de suspendare a CIM concediul pentru cresterea copilului (CCC) se prelungeste in mod corespunzator.
 
Intrucat concediul crestere copil se prelungeste, apreciem ca angajatorul va putea inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) modificarea suspendarii respectiv, modificarea datei de sfarsit a suspendarii, iar in campul Alte detalii va face mentiunile corespunzatoare cu privire la prelungirea concediu crestere copil. Pentru aceasta salariata va inregistra la angajator, anterior momentului incetarii suspendarii CIM pentru concediul acordat, o cerere in acest sens, anexand la aceasta si copia certificatului de nastere al celui de-al doilea copil, iar angajatorul va opera in ReviSal prelungirea suspendarii in baza deciziei emise.
 
Prelungirea se poate opera in Revisal anterior expirarii perioadei de suspendare pentru primul copil.
 
Astfel, in ceea ce priveste decizia de suspendare, intrucat concediul pentru cresterea copilului se prelungeste, angajatorul va emite o decizie de prelungire a suspendarii. Decizia se emite si se inregistreaza in Revisal anterior datei la care inceteaza suspendarea initiala. Data la care inceteaza suspendarea initiala este prevazuta in decizia initiala de suspendare.
 
In ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei pentru cel de-al doilea copil, se calculeaza 85% din cuantumul indemnizatiei pentru primul copil, daca indemnizatia rezultata este mai mica decat 1.250 lei se va acorda indemnizatia de 1.250 lei.
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!


Legea nr. 283, intrata in vigoare in 22 octombrie 2022, a modificat radical art. 243 din Codul muncii!

Astfel, conform noilor prevederi, sunteti obligat sa aduceti la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si sa faceti dovada indeplinirii acestei obligatii.

Regulamentul intern poate fi transmis pe suport de hartie sau in format electronic si isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta....Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prelungire concediu crestere copilindemnizatie crestere copil 2020suspendare cim

Data aparitiei: 15 Decembrie 2020
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Prelungire suspendare CIM pentru concediu crestere copil. Care e procedura? Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Incetarea CIM din motive neimputabile salariatului da dreptul acestuia la indemnizatie de somajIntrebare: Salariatul care si-a incetat activitatea in baza art. 55 lit. b) din Codul muncii poate solicita ajutor de somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Diverse venituri. Declaratia 112Intrebare: Art. 76 ain 4 si 4 (1) prevede o lista de venituri printre care si - f) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare; - p) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]