Lucrez de o gramada de timp. As dori sa ies la pensie. Cand am dreptul sa ma pensionez?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
17 Aprilie 2015
17 Aprilie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensia pentru limita de varstapensie anticipatapensie limita de varsta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Sunt nascuta pe data de 7 august 1963. M-am angajat pe data de 29 aprilie 1982. Am lucrat in grupa II in perioada 1992 - 2004. Cand ma pot pensiona? Dar cand ma pot pensiona anticipat?

Dupa cum bine stim, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de aceasta lege.

Atentie la faptul ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la lege. Dupa cum se poate observa din anexa nr.5 la lege, pentru persoanele de sex feminin sunt prevazute conditii de stagiu si de varsta standard de pensionare in functie de luna si anul nasterii.

Astfel, tinand cont de faptul ca persoana in cauza este nascuta in august 1963 indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varsta standard de 62 de ani si 6 luni, respectiv in februarie 2026, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani, respectiv un stagiu complet de cotizare de 33 de ani si 3 luni.

Tinem cont de faptul ca  perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare.

In mod clar,  persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca, respectiv in grupa a II a de munca, au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare.

Din informatiile de mai sus,  intelegem ca persoana in cauza are la aceasta data un stagiu de cotizare de 32 de ani, din care 12 ani au fost lucrati in grupa a II a de munca.

Asadar, pentru cei 12 ani lucrati in grupa a II a de munca persoana in cauza beneficiaza de reducere a varstei standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni.

Totodata, pentru perioadele lucrate in fostele grupe I si a II-a de munca, persoana in cauza beneficiaza, in temeiul art. 17 coroborat cu prevederile art. 18 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, de un spor suplimentar la vechimea in munca de 6 luni/an pentru grupa I de munca si de 3 luni/an pentru grupa a II-a de munca.

Astfel, in speta mentionata de dvs., persoana in cauza va beneficia de un spor suplimentar la vechimea in munca de aproximativ 3 ani pentru perioadele lucrate in grupa a II-a de munca.

In aceasta situatie, daca pana la data de octombrie 2023 persoana in cauza va avea un stagiu complet de cotizare de 33 ani si 3 luni, aceasta va putea solicita deschiderea drepturilor de pensie pentru limita de varsta.

Conform prevederilor art. 62 alin. (1) din legea mentionata pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de aceasta lege.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g) din lege, printre care regasim si situatia in care persoana in cauza a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma.

Asadar, persoana in cauza poate beneficia de pensie anticipata fara penalitati in luna august 2021, daca are un stagiu de cotizare de 41 de ani si 3 luni.

Precizam ca la deschiderea drepturilor de pensie anticipata, reducerea varstei de pensioare cu 5 ani nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere, astfel ca reducerea varstei sus-mentionata de 2 ani si 6 luni acordata pentru cei 12 ani desfasurati in grupa a II a nu vor fi luati in calcul.

In ceea ce priveste pensia anticipata partiala, precizam ca aceasta se cuvine potrivit art. 65 din lege, tot cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Asadar in aceasta situatie, o persoana poate iesi la pensie anticipata  partiala tot in luna august 2021 daca persoana in cauza are stagiul complet de cotizare realizat, respectiv 33 de ani si 3 luni.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

Nici in aceasta situatie reducerea varstei de pensionare nu se cumuleaza cu nicio alta reducere.

In concluzie, persoana din speta se poate pensiona cel mai deveme in august 2021, in conditiile unui stagiu de cotizare de 33 de ani si 3 luni, la varsta de 57 de ani si 5 luni.  

Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]