Pana la data de 30 septembrie 2010, persoanele fizice si juridice trebuie sa predea carnetele de munca catre Casele de pensii pentru preluarea datelor, nepredarea acestora fiind sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 1.500 si 5.000 de lei, in cazul persoanelor juridice, si intre 300 si 600 de lei, in cazul persoanelor fizice.
Obligatia provine in urma HG nr. 1456/2009 pentru modificarea alin. (6) al art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001. Astfel, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza carnete de munca sunt obligate sa puna aceste documente la dispozitia casei teritoriale de pensii pe a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul pana, cel tarziu, la data de 30 septembrie 2010.
Este important de retinut faptul ca, dupa incheierea operatiunilor de inregistrare a datelor, carnetele de munca, in original, se predau detinatorilor de la care au fost preluate.
In plus, HG nr. 36/2008 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, stabileste ca termenul de predare a carnetelor de munca, in vederea scanarii, este 30 noiembrie 2010.
In cadrul HG nr. 36/2008 se stabileste drept contraventie nepredare carnetelor de munca. In acest caz amenda se situeaza intre 300 la 600 lei, in cazul persoanelor fizice, si 1.500 la 5.000 lei, in cazul persoanelor juridice.
Pentru conformitate, carnetele de munca trebuie sa fie completate cu toate inscrierile pana la data de 1 aprilie 2001 si sa fie certificate de autoritatile abilitate. Ele vor fi insotite de copia actului de identitate al titularului, inclusiv codul numeric personal.
In cazul persoanele care nu mai au domiciliul in Romania, dar care au dreptul la pensie pe baza perioadelor de vechime in munca din tara, carnetele de munca trimise prin posta caselor teritoriale de pensii trebuie insotite de copia actului de identitate a titularului. In cazul celor care opteaza pentru prezentarea carnetului de munca prin intermediul unei persoane, el va fi insotit de copia actului de identitate al persoanei desemnate de catre titular.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Un sfat extrem de util este ca, preventiv, cei care isi predau cartile de munca sa faca intai copii legalizate, dat fiind ca au existat cazuri numeroase de disparitie a originalelor.
Trebuie retinut faptul ca 30 septembrie si 30 noiembrie sunt termenele a doua operatiuni diferite. Ziua de 30 septembrie este cea pana la care se poate face preluarea datelor. Ziua de 30 noiembrie este cea stabilita ca termen de predare a carnetelor de munca pentru scanare.