Astfel, art. 52 din Codul Muncii precizeaza situatiile in care contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului, dupa cum urmeaza:
- in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
- pe durata detasarii;
- pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
Va reamintim faptul ca, incepand din 2016, contractul individual de munca nu mai poate fi suspendat pe durata cercetarii disciplinare prealabile.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. c1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, urmatoarele masuri:
- controlul judiciar ori controlul judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca
- arestul la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca.
Asadar, in ceea ce priveste suspendarea contractului individual de munca in temeiul art. 52 alin. (1) lit c1) din Codul muncii pe o perioada de 60 de zile, in conformitate cu prevedrile art. 49, salariatul nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
Dupa cum stiti, alineatul (4) al art. 49 din Codul Muncii prevede faptul ca in situatia suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.