In cadrul unei firme, o salariata cu functie de executie da concurs la acelasi angajator pentru o functie de conducere. CIM aferent functiei de executie inceteaza si se incheie un nou CIM. CO neefectuat aferent primului CIM se compenseaza in bani?
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 149 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Motive obiective pentru care salariatul nu a efectuat concediul de odihna in perioada in care a fost programat ar putea fi: concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala sau alte asemenea situatii.
In cazul in care salariatul din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul salariatului, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual (art. 146 alin. (2) din Codul muncii).
Astfel, angajatorul are obligatia efectuarii unei programari a concediilor de odihna iar salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat.
Numai in situatiile in care salariatii nu pot efectua concediul de odihna in perioada programata din motive independente de vointa lor cum ar fi: concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala etc., concediul de odihna poate fi efectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Art. 146 raspunde asadar comandamentului efectuarii in natura a concediului de odihna, al carui scop il reprezinta refacerea fortei de munca, dupa un an de activitate a salariatului. De aceea, numai cu totul exceptional, cand din motive justificate, concediul nu s-a putut efectua, integral sau partial, in anul respectiv, el va fi efectuat in urmatoarele 18 luni, calculate incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut acel drept. Este o obligatie a angajatorului, dar si a salariatului pentru ca si el trebuie sa efectueze concediul in natura (art. 149 C.m.).
Este permisa compensarea in bani, conform aceluiasi articol 146, alin.(3), numai la incetarea raporturilor de munca, asadar cand intre partile contractante – salariat/angajator – nu mai exista relatie contractuala, prin incetarea contractului individual de munca.
De accea, in situatia expusa de dvs apreciem ca incetarea raporturilor de munca detinute initial in virtutea CIM aferent functiei de executie nu reprezinta, in opinia noastra, o incetare veritabila a raporturilor dintre cele doua parti, acestea continuand sa ramana aceleasi, modificarile interveninte vizand, in principal, doar functia ocupata (aspect ce putea face obiectul unui act aditional la CIM).
Astfel, legislatia limiteaza posibilitatea compensarii in bani a concediului de odihna numai in cazul in care salariatul nu ar mai putea efectua concediului de odihna la care are dreptul. Or, intrucat concediul de odihna ar putea fi efectuat de salariat, apreciem ca nu este indeplinita pe deplin conditia imperativa stabilita de lege.
Insa, intrucat strict tehnic intelegem ca CIM intitial aferent functiei de executie a incetat, in conditiile legii, iar incetarea presupunem ca a fost operata ca atare si in programul informatic ReVisal, odata cu incheiarea unui nou CIM si inscrierea acestuia in ReVisal cu noua functie detinuta de salariat, apreciem ca pot fi aplicate dispozitiile art. 146 alin. (3) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul de odihna neefectuat de salariat urmand a fi compensat in bani la incetarea CIM aferent functie de executie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<