Situatia pe care urmeaza sa o detaliem s-a petrecut in Germania, iar sotii raposati ai doamnelor Maria Elisabeth Bauer si Martina Broßonn erau angajati de orasul Wuppertal (Germania) si, respectiv, de domnul Volker Willmeroth.
Cei doi nu efectuasera inainte de deces toate zilele de concediu anual platit. In acest context cele 2 doamne, Bauer si Broßonn au solicitat, in calitate de unice succesoare in drepturi, fostilor angajatori ai sotilor lor o indemnizatie financiara pentru aceste zile.
Orasul Wuppertal si domnul Willmeroth au refuzat plata acestei indemnizatii, dar doamnele Bauer si Broßonn s-au adresat instantelor de dreptul muncii germane.
Bundesarbeitsgericht (Curtea Federala pentru Litigii de Munca, Germania), sesizata cu aceste litigii, a solicitat Curtii de Justitie sa se pronunte in privinta dreptului Uniunii potrivit caruia orice lucrator beneficiaza de un concediu anual platit de cel putin patru saptamani, acest drept neputand fi inlocuit printr-o indemnizatie financiara decat in cazul incetarii raportului de munca.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
ATENTIE!
Va readucem aminte ca CJUE a hotarat deja, in 2014, ca decesul unui lucrator nu determina stingerea dreptului acestuia la concediu anual platit, iar acest lucru a fost precizat chiar de Bundesarbeitsgericht.
Totusi, Bundesarbeitsgericht ridica problema daca situatia este aceeasi in cazul in care dreptul national, precum dreptul german, exclude ca o astfel de indemnizatie financiara sa poata face parte din masa succesorala.
In plus, aceasta instanta apreciaza ca finalitatile dreptului la concediu anual platit, si anume a permite lucratorului sa se odihneasca si sa dispuna de o perioada de destindere si de recreere, nu ii mai par posibil de atins odata cu decesul persoanei interesate.
Curtea confirma, printr-o decizie data luni (5.11.2018) ca potrivit dreptului Uniunii, decesul unui lucrator nu determina stingerea dreptului sau la concediu anual platit. In plus, aceasta precizeaza ca mostenitorii unui lucrator decedat pot solicita o indemnizatie financiara pentru concediul anual platit neefectuat de acesta.
In ipoteza in care dreptul national exclude o asemenea posibilitate si se dovedeste asadar a fi incompatibil cu dreptul Uniunii, mostenitorii pot invoca in mod direct dreptul Uniunii, atat fata de un angajator public, cat si fata de un angajator privat.
Curtea admite ca decesul lucratorului determina privarea acestuia de beneficiul timpului de repaus si de destindere asociat dreptului la concediu anual platit la care era indreptatit. Cu toate acestea, latura temporala nu constituie decat unul dintre cele doua aspecte ale dreptului la concediu anual platit, care constituie un principiu esential al dreptului social al Uniunii si este in mod expres consacrat ca drept fundamental in Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Aceasta obligatie se impune instantei nationale indiferent daca litigiul opune un astfel de succesor in drepturi unui angajator avand calitatea de autoritate publica (precum orasul Wuppertal) sau unui angajator avand calitatea de particular (precum domnul Willmeroth).
...citeste mai multe despre acest caz interesant pe E-juridic.ro >>>