Stimulentul de insertie. Daca angajata isi da demisia mai poate beneficia de aceasta indemnizatie?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
30 Mai 2018
30 Mai 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
stimulent de insertie demisieacordare stimulent de insertiestimulent de insertie conditii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a specifica faptul ca stimulentul de insertie se acorda persoanelor care se afla in concediu de crestere a copilului. Aceste prevederi includ insa mai multe puncte pe care angajatorul este obligat sa le cunoasca. In acelasi timp, si salariatul trebuie sa inteleaga care sunt drepturile care i se cuvin pentru a putea beneficia de acestea in situatiile in care angajatorul decide sa nu ii acorde anumite beneficii.

In principiu, trebuie sa retinem faptul ca stimulentul de insertie se cuvine beneficiarilor concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, daca acestia revin mai devreme decat era prestabilit conform optiunii de la inceput.


Va reamintim ca stimulentul de insertie este in cuantum de 650 de lei pe luna, in momentul de fata.


"Salariata cu CIM suspendat pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, pana in data de 20.08.2018. Va beneficia de stimulentul de insertie, daca isi solicita demisia de la firma unde are suspendat CIM si pleaca cu data de 01.07.2018, la o alta firma?", se intreba cineva pe PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Conform art. 7 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru concediu crestere copil, persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la stimulent de insertie in cuantum de 650 lei.

ATENTIE!

Asadar, conditia pentru ca salariata sa obtina stimulent de insertie este obtinerea de venituri impozabile.

In acelasi timp, salariata poate sa ramana cu contractul suspendat pentru concediu crestere copil si sa incheie un alt contract de munca la o alta unitate deoarece pe de o parte in cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatie lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda, iar pe de alta parte conform art. 35 din Codul muncii orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti, in baza unor contracte de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.


Cu alte cuvinte, salariata poate demisiona si va obtine stimulent de insertie daca obtine venituri impozabile indiferent de unitatea platitoare.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]