In principiu, trebuie sa retinem faptul ca stimulentul de insertie se cuvine beneficiarilor concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, daca acestia revin mai devreme decat era prestabilit conform optiunii de la inceput.
Va reamintim ca stimulentul de insertie este in cuantum de 650 de lei pe luna, in momentul de fata.
"Salariata cu CIM suspendat pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, pana in data de 20.08.2018. Va beneficia de stimulentul de insertie, daca isi solicita demisia de la firma unde are suspendat CIM si pleaca cu data de 01.07.2018, la o alta firma?", se intreba cineva pe PortalCodulMuncii.ro.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Dosarul personal al salariatului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Conform art. 7 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru concediu crestere copil, persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la stimulent de insertie in cuantum de 650 lei.
ATENTIE!
Asadar, conditia pentru ca salariata sa obtina stimulent de insertie este obtinerea de venituri impozabile.
In acelasi timp, salariata poate sa ramana cu contractul suspendat pentru concediu crestere copil si sa incheie un alt contract de munca la o alta unitate deoarece pe de o parte in cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatie lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda, iar pe de alta parte conform art. 35 din Codul muncii orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti, in baza unor contracte de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Cu alte cuvinte, salariata poate demisiona si va obtine stimulent de insertie daca obtine venituri impozabile indiferent de unitatea platitoare.
Sursa: PortalCodulMuncii