Procedura obtinerii stimulentului de insertie. Documente necesare

13 Iunie 2012
13 Iunie 2012
stimulent insertieOUG 111/210OUG 124/2011indemnizatieconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Asa cum prevede art. 7 din OUG. nr. 111/2010 modifciat prin OUG nr. 124/2011, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara pana la  implinirea copilului a varstei de 1 an obtin venituri impozabile din salarii, activitati independente ori activitati agricole inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR.  In prezent aloarea ISR - indicatorului social de referinta - este de 500 de lei, iar perioada de acordare a acestuia se intinde pana la momentul implinirii de catre copil a varstei de 2 ani.
 
Cererea asiguratului privind stimulentul de insertie va fi insotita de o dovada eliberata de angajator sau, dup caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca acesta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului.
 
In vederea stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care, desi are dreptul, nu solicita acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, cererea tipizata de acordare a stimulentului trebuie insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, asa cum acestea sunt prevazute in cadrul art. 6 din H.G. nr. 52/2011:
  • documente privind identitatea solicitantului (copie CI);
  • documente privind naÅŸterea copilului (certificate de nastere);
  • dovezi privind veniturile realizate in cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare si nivelul acestor venituri (dovada eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului venituri din salarii sau dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul, precum si copia deciziei de impunere eliberate de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole etc.);
  • daca este cazul, acte privind atestarea perioadelor asimilate stagiului de cotizare (dovada eliberată de agentia pentru ocuparea fortei de munca din care sa rezulte ca solicitantul a beneficiat de indemnizatie de somaj, ori s-a aflat in evidenta agentiei in vederea acordarii indemnizatiei de somaj sau dovada eliberata de casa teritoriala de asigurari sociale de sanatate din care sa rezulte ca solicitantul a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate potrivit OUG. nr. 158/2005, dovada eliberata de Ministerul EducaÅ£iei prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din care sa rezulte ca solicitantul frecventeaza cursuri ale invatamantului preuniversitar, universitar sau postuniversitar, la nivelul de master etc.);
  • alte acte doveditoare (declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte nu beneficiaza de indemnizatie sau de stimulent, declaratia pe propria raspundere a persoanei indreptatite din care sa reiasa ca se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca cesta nu este incredintat sau dat in plasament unei alte persoane ori unui organism privat autorizat sau serviciu public etc.).
 
Cererea pentru acordarea stimulentului de insertie insotita, dupa caz, de documentele justificative se depune de catre solicitant la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia acesta isi are domiciliul sau resedinta, urmand a fi directionata de primarie catre agentia judeteana pentru prestatii sociale, respectiv a municipiului Bucuresti.  Primariile au obligatia sa verifice documentatia depusa de solicitanti, astfel incat aceasta sa cuprinda toate documentele jusitificative necesare in vederea acordarii stimulentului de insertie.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]