"Ajutor cu o problema. Din data de 01 septembrie 2014 mi-a incetat contractul individual de munca cu acordul partilor. Am compensare pentru zilele de concediu de odihna neefectuat in anul 2014, dar nu si pe cele din 2013. Este corect cum procedeaza angajatorul? Nu ar trebui sa mi se compenseze si cele din 2013?"
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
In privinta efectuarii concediilor de odihna, Codul muncii stabileste ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Dupa cum bine stim, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Atentie la faptul ca salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul HR-istului
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Asadar, angajatorul este obligat sa acorde in natura salariatilor sai concediul de odihna astfel cum a fost programat, iar salariati sunt obligati sa respecte efectuarea concediului de odihna potrivit programarilor.
Nu uitam faptul ca durata efectiva a concediului de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul. In cazul incetarii contractului de munca este permisa compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.
In concluzie, avand in vedere ca nu ati efectuat concediul in anul 2013 angajatorul avea obligatia sa va acorde concediul de odihna pana la sfarsitul anului 2014 iar in situatia incetarii contractului de munca sa vi-l compenseze.
Puteti notifica fostul angajator pentru compensarea in bani a concediului de odihna aferent anului 2013, puteti sesiza inspectoratul teritorial de munca insa trebuie sa stiti ca prin sesizarea ITM-ului nu va rezolvati problema ci doar va fi efectuat un control la angajator si cel mult se va finaliza prin sanctionarea angajatorului, sau puteti actiona direct in instanta.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro