In aceasta situatie angajatul pierde zilele de concediu de odihna neefectuate?

07 Martie 2014
07 Martie 2014
concediu de odihna neefectuatconcediu de odihna zile neefectuate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia expusa de un angajator. Angajatul nu si-a programat zilele de concediu de odihna, cu toate ca din partea angajatorului s-au luat toate masurile necesare pentru ca salariatii sa beneficieze de aceste zile.

In primul rand tinem cont de faptul ca acordarea concediului de odihna este o obligatie a angajatorului, potrivit art. 146, alin. (1) din Codul muncii.

De asemenea, reamintim: concediul de odihna se acorda pentru anul in curs, pana la sfarsitul anului calendaristic si este de cel putin 20 de zile, anual, cu mentiunea ca pentru persoanele care lucreaza in conditii grele, pentru persoanele cu handicap sau cu varsta sub 18 ani, se adauga inca 3 zile de concediu pe an.

Angajatul trebuie sa beneficieze, la solicitarea sa, de cel putin 10 zile de concediu neintrerupt, pentru refacerea sa.

Atentie! Angajatorii pot mentiona in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern faptul ca salariatii pot efectua zilele de concediu de odihna integral in anul in curs sau pana la o data anume din urmatorul an.

In caz de forta majora sau cand angajatorul are nevoie urgenta de serviciile angajatului, cu recompensarea acestuia si a familiei sale, cu cheltuielile privind prejudiciile eventuale suferite din cauza intreruperii concediului, concediul de odihna poate fi intrerupt.

Zilele de concediu neefectuate se vor pierde daca nu sunt luate pana la finalul urmatorului an in care salariatul trebuia sa le ia.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]