Noul Cod al Muncii a adus cateva noutati si in ceea ce priveste Concediul de Odihna. Iata mai jos o lista a celor mai importante modificari.
- perioada neintrerupta de concediu pe care angajatorul este obligat sa o ofere salariatilor s-a redus de la 15 la 10 zile.
Fiecare persoana are anual dreptul la 20 de zile de concediu, iar efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile exceptionale prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. Angajatorul este, de asemenea, obligat sa acorde angajatului zilele de concediu neefectuate pana la sfarsitul anului urmator.
- salariatul care nu si-a luat toate zilele de concediu nu poate primi, in schimb, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, cu exceptia cazului incetarii contractului individual de munca.
Solicitarea concediului de odihna se face cu cel putin 60 de zile inainte de efectuarea acestuia.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
- Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
- Concediul poate fi intrerupt, pentru motive obiective, atat de catre salariat, cat si de catre angajator, care poate isi poate chema angajatii din concediu in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta la locul de munca.
In aceste conditii, angajatorul este obligat sa suporte toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.