Certificat medical fara stagiu de cotizare. Ce optiuni are angajatorul?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
12 Decembrie 2019
12 Decembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
certificat medicalstagiu de cotizareincapacitate temporara de muncad112
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste situatia unui certificat medical fara stagiu de cotizare, avem un salariat care de la 1 iulie a intrat in certificat medical (initial) cu cod 01, in luna noiembrie neindeplinind astfel conditiile stagiului minim de cotizare, iar in decembrie aduce un alt certificat medical tot cu cod 01 (in continuare). Vom vedea daca societatea poate plati din fondul de salarii aceste concedii, fara a solicita recuperarea sumelor de la FNUASS, precum si in ce fel se declara in declaratia 112 in cele doua luni.
 
Raspunsul specialistului:
 
In situatia in care un salariat nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, acesta nu are dreptul la concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.
 
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (1) din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a)indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
 
b)prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
 
Asadar, una dintre conditiile prevazute de lege pentru ca un salariat sa beneficieze de concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca este ca acesta sa indeplineasca stagiu de cotizare.
In perioada de incapacitate temporara de munca prevazuta in certificatul medical, salariatul va fi pontata absent motivat. El nu va beneficia de concediu medical si indemnizatie medicala. Aceasta perioada nu se inregistreaza in Revisal.
 
Conform art. 2 alin. (4) din Norma din 2017 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele si institutia prevazute la art. 6 alin. (3) din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa depuna la casele de asigurari de sanatate in a caror raza administrativ-teritoriala isi au sediul social, respectiv domiciliul exemplarul  2 al certificatelor de concediu medical insotit de un centralizator al carui model este prevazut in anexa nr. 1, in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite angajatilor proprii care au beneficiat de certificate de concediu medical. Exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical se depune la casele de asigurari de sanatate si in situatia in care indemnizatiile aferente se suporta integral de catre angajator, conform art. 12 pct. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in situatia in care asiguratul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatii.
 
Prin urmare, daca salariatul nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei de incapacitate temporara de munca, cum ar fi faptul ca nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, angajatorul are obligatia sa inregistreze concediu medical si sa depuna la casa de sanatate exemplarul 2 al certificatului medical.  
 
Angajatorul poate sa ii acorde salariatul o prima daca doreste sa il plateasca in perioada de incapacitate temporara de munca in care acesta nu poate sa beneficieze de concediu medical.
In declaratia 112 nu se inregistreaza certificatul medical ci se inregistreaza ore suspendate cu venituri (prima acordata).
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]