"Cum inregistrez detasarea transnationala in Revisal in situatiile: 1. firma nu a obtinut formular A1 de la CNPP ( nu s-au indeplinit toate conditiile ). 2. Firma este nou infiintate si nu se indeplineste inca la conditiile de obtinere FA1 Cum se intocmeste statul de salarii pentru ca taxele si impozitele la salarii sa se poata plati in statul din UE in care se face detasarea fara FA1?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 3 alin. (2) lit. m) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii prevazuti la art. 1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ:
Modificari esentiale in ReviSal! A aparut versiunea 6.0.9 - Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2023 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal, detalii aici >>>
m) data la care incepe si data la care inceteaza detasarea transnationala, definita de Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, statul in care urmeaza sa se realizeze detasarea transnationala, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmeaza sa presteze activitatea salariatul detasat, precum si natura acestei activitati.
Nu sunt reglementate inregistrari diferite pentru detasarea transnationala in functie de obtinerea sau nu a documentului portabil A1 sau de motivul pentru ca nu s-a obtinut A1.
Atat in situatia 1 cat si in situatia 2 detasarea transnationala se inregistreaza in Revisal cel tarziu in ziua anterioara primei zile detasare urmand urmatorii pasi:
1. Accesati Detasare din rubrica Contracte;
2. Selectati salariatul ce urmeaza sa fie detasat;
3. Completati denumirea si CIF-ul angajatorului la care urmeaza sa fie detasat salariatul;
4. Selectati tara in care urmeaza sa fie detasat salariatul - precum si data de inceput a detasarii si data de sfarsit (data de sfarsit este ultima zi in care salariatul este detasat).
Impozitul pe venit datorat de salariat in alte state membre UE nu se calculeaza si retine de angajator ci de salariat. Angajatorul va declara contributiile sociale si le va vira in statul in care esre detasat salariat conform legislatiei din acest stat. De aceea statul de salarii sau alt document pentru calculul contributiilor sociale se va intocmi conform legislatiei din statul in care salariatul presteaza activitate.
In declaratia 112 se inregistreaza 4-Salariat detasat din România in state din UE si din afara UE - fara A1.
Un raspuns oferit in mai 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Munca suplimentara. Perioada depasire 48 de ore pe saptamanaIntrebare: Societatea Comerciala ABC SRL cu sediul in Romania, activitate pe productie, care desfasoarea activitatea comerciala pe 2 schimburi, respective schimbul 1 = interval 07.00-15.30 si schimbul 2= interval 15.00- 23.30. Societatea urmeaza a semna un contract, care trebuie onorat in scurt timp, pentru care societatea va trebui ca pentru o anumita perioada de timp ,2-3 luni, a prelungi programul de lucru, se vor genera ore suplimentare. Va rog sa ne indrumati cu: modul de marcare in pontaj si Revisal,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Confectioner montator produse din lemnIntrebare: Rog respectuos un model de fisa postului pentru Confectioner-montator produse din lemn, cod cor 752206.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<