7. Efectele concediului medical

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


• Efectele concediului medical asupra contractului individual de munca

Concediul medical suspenda de drept contractul individual de munca. Nu se mai presteaza activitate si nu se platesc drepturi de natura salariala, ci doar indemnizatia care are ca rol compensarea pierderii temporare a venitului din salariu si asigurarea unui minim de existenta in perioada de boala.

• Efectele concediului medical asupra posibilitatii de concediere

Este interzisa concedierea salariatului care se afla in incapacitate temporara de munca, constatata prin certificat medical, conform art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. Interdictia nu se mentine si in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului.

IMPORTANT!

Daca concedierea presupune si acordarea perioadei de preaviz legala, starea de incapacitate temporara de munca, constatata medical, suspenda curgerea termenului de preaviz. Prin urmare, la revenirea din concediu, salariatul va mai beneficia in continuare de numarul de zile de preaviz ramase inainte de suspendare.

In cazul in care angajatorul isi inceteaza activitatea sau a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca al asiguratului pe parcursul acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, casa teritoriala de sanatate preia in plata indemnizatia.

Daca indemnizatia a fost preluata in plata de casa de sanatate si pentru perioada care se suporta de angajator, sumele care ar fi trebuit platite de angajator vor fi recuperate de la acesta (vezi art. 93 din Ordinul nr. 60/32/2006).

• Efectele concediului medical asupra concediului de odihna

Asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza cu prioritate de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, concediile fiind intrerupte, urmand concediu ca zilele neefectuate sa fie reprogramate. de odihna

Avand in vedere faptul ca un concediu medical constituie un caz de suspendare a contractului de munca, el va suspenda si concediul de odihna in executare, urmand ca acesta din urma sa se reia dupa incetarea incapacitatii temporare de munca.

In cazul salariatilor din unitatile bugetare, pentru care concediile sunt reglementate de Hotararea Guvernului nr. 250/1992, dispozitiile legale prevad ca in cazul in care salariatul a lipsit de la serviciu intregul an calendaristic, fiind in concediu medical, nu are dreptul la concediul de odihna pentru acel an.

In cazul in care perioadele de concedii medicale, insumate, au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe 2 sau mai multi ani calendaristici consecutivi, salariatii au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat in anul reinceperii activitatii, in masura in care nu a fost efectuat in anul in care s-a ivit lipsa de la serviciu.

• Efectele concediului medical asupra obligatiilor catre bugetele de asigurari sociale

IMPORTANT!
In stabilirea fondului de salarii realizat veti tine cont de regulile specifice si exceptiile stabilite prin fiecare act normativ care reglementeaza contributiile. De regula, vom exclude sumele platite cu titlu de indemnizatie suportate din bugete sociale.

Iata cum reglementeaza norma de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 baza de calcul a CCIASS in situatia intervenirii unor situatii de incapacitate temporara de munca:

a) in situatia ITM cauzate de boli obisnuite sau accidente in afara muncii CCIASS se aplica asupra fondului de salarii, in care sunt incluse si aceste indemnizatii;

b) daca insa ITM a fost cauzata de un accident de munca sau o boala profesionala, intrucat indemnizatia este reglementata de fonduri de asigurare diferite, CCIASS se va aplica atat asupra indemnizatiei suportate de angajator, cat si asupra aceleia suportate din fondul pentru accidente de munca si boli profesionale.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 25 Septembrie 2005
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

7. Efectele concediului medical Nota: 3.86 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]