7. Efectele concediului medical

25 Septembrie 2005
25 Septembrie 2005
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


• Efectele concediului medical asupra contractului individual de munca

Concediul medical suspenda de drept contractul individual de munca. Nu se mai presteaza activitate si nu se platesc drepturi de natura salariala, ci doar indemnizatia care are ca rol compensarea pierderii temporare a venitului din salariu si asigurarea unui minim de existenta in perioada de boala.

• Efectele concediului medical asupra posibilitatii de concediere

Este interzisa concedierea salariatului care se afla in incapacitate temporara de munca, constatata prin certificat medical, conform art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. Interdictia nu se mentine si in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului.

IMPORTANT!

Daca concedierea presupune si acordarea perioadei de preaviz legala, starea de incapacitate temporara de munca, constatata medical, suspenda curgerea termenului de preaviz. Prin urmare, la revenirea din concediu, salariatul va mai beneficia in continuare de numarul de zile de preaviz ramase inainte de suspendare.

In cazul in care angajatorul isi inceteaza activitatea sau a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca al asiguratului pe parcursul acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, casa teritoriala de sanatate preia in plata indemnizatia.

Daca indemnizatia a fost preluata in plata de casa de sanatate si pentru perioada care se suporta de angajator, sumele care ar fi trebuit platite de angajator vor fi recuperate de la acesta (vezi art. 93 din Ordinul nr. 60/32/2006).

• Efectele concediului medical asupra concediului de odihna

Asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza cu prioritate de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, concediile fiind intrerupte, urmand concediu ca zilele neefectuate sa fie reprogramate. de odihna

Avand in vedere faptul ca un concediu medical constituie un caz de suspendare a contractului de munca, el va suspenda si concediul de odihna in executare, urmand ca acesta din urma sa se reia dupa incetarea incapacitatii temporare de munca.

In cazul salariatilor din unitatile bugetare, pentru care concediile sunt reglementate de Hotararea Guvernului nr. 250/1992, dispozitiile legale prevad ca in cazul in care salariatul a lipsit de la serviciu intregul an calendaristic, fiind in concediu medical, nu are dreptul la concediul de odihna pentru acel an.

In cazul in care perioadele de concedii medicale, insumate, au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe 2 sau mai multi ani calendaristici consecutivi, salariatii au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat in anul reinceperii activitatii, in masura in care nu a fost efectuat in anul in care s-a ivit lipsa de la serviciu.

• Efectele concediului medical asupra obligatiilor catre bugetele de asigurari sociale

IMPORTANT!
In stabilirea fondului de salarii realizat veti tine cont de regulile specifice si exceptiile stabilite prin fiecare act normativ care reglementeaza contributiile. De regula, vom exclude sumele platite cu titlu de indemnizatie suportate din bugete sociale.

Iata cum reglementeaza norma de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 baza de calcul a CCIASS in situatia intervenirii unor situatii de incapacitate temporara de munca:

a) in situatia ITM cauzate de boli obisnuite sau accidente in afara muncii CCIASS se aplica asupra fondului de salarii, in care sunt incluse si aceste indemnizatii;

b) daca insa ITM a fost cauzata de un accident de munca sau o boala profesionala, intrucat indemnizatia este reglementata de fonduri de asigurare diferite, CCIASS se va aplica atat asupra indemnizatiei suportate de angajator, cat si asupra aceleia suportate din fondul pentru accidente de munca si boli profesionale.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]