Perioada fiscala pentru declaratia 112. Clarificarile expertului privind numarul mediu de salariati

declaratia 112numar mediu salariatisalariatul cu timp partial d112
Perioada fiscala pentru declaratia 112. Clarificarile expertului privind numarul mediu de salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“As dori cateva clarificari cu privire la modul de calcul al numarului mediu de salariati in baza caruia se stabileste perioada fiscala pentru declaratia 112. Ce inseamna mai exact «numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv»? Daca numarul de salariati pentru anul n-1 a fost 2.90, in anul n pot modifica vectorul si depune declaratia trimestrial? Dar daca in cursul lunii exista contracte incheiate si incetate si salariatul nu a lucrat decat cateva zile, se considera 1 salariat cu norma intreaga in luna respectiva (se va adauga cifra "1" la numarul de salariati care se va inmulti cu zilele calendaristice din luna in baza caruia se calculeaza efectivul de personal)?”
 
Raspunsul specialistului: 
 
In vederea stabilirii perioadei fiscale pentru impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si contributiile aferente numarul mediu de salariati nu se calculeaza in functie de timpul de lucru ori de numarul de zile lucrate/lucratoare. Conform art. 147 alin. (6) din Codul fiscal, numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
 
Astfel, salariatul care a lucrat partial intr-o luna (cateva zile) dar care figureaza in declaratia 112 va fi considerat 1 salariat.
Salariatul cu timp partial (indiferent de norma) figureaza in declaratia 112 si este considerat 1 salariat.
 
Exemplu:
- iulie 2020: 5 salariati
- august 2020: 5 salariati
- septembrie 2020: 1 salariat part time
- octombrie 2020: 1 salariat
- noiembrie 2020: 1 salariat
- decembrie 2020: 1 salariat
 
Numarul mediu de salariati: (5+5+1+1+1+1) : 6 = 2,33
 
Baza legala: Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015
 
ART. 80 - Termenul de plata a impozitului
 
(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
 
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
 
a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
 
b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
 
c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
 
d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.
 
(3) Numarul mediu de salariati si veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 147 alin. (6) si (7).
(4) In cazul institutiilor publice, platitori de salarii si de venituri asimilate, sunt aplicabile prevederile alin. (1).
 
Art. 147 alin. (6) Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile prevazute la alin. (1) depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 112numar mediu salariatisalariatul cu timp partial d112

Data aparitiei: 16 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Perioada fiscala pentru declaratia 112. Clarificarile expertului privind numarul mediu de salariati Nota: 4.07 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]