“As dori cateva clarificari cu privire la modul de calcul al numarului mediu de salariati in baza caruia se stabileste perioada fiscala pentru declaratia 112. Ce inseamna mai exact «numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv»? Daca numarul de salariati pentru anul n-1 a fost 2.90, in anul n pot modifica vectorul si depune declaratia trimestrial? Dar daca in cursul lunii exista contracte incheiate si incetate si salariatul nu a lucrat decat cateva zile, se considera 1 salariat cu norma intreaga in luna respectiva (se va adauga cifra "1" la numarul de salariati care se va inmulti cu zilele calendaristice din luna in baza caruia se calculeaza efectivul de personal)?”
Raspunsul specialistului:
In vederea stabilirii perioadei fiscale pentru impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si contributiile aferente numarul mediu de salariati nu se calculeaza in functie de timpul de lucru ori de numarul de zile lucrate/lucratoare. Conform art. 147 alin. (6) din Codul fiscal, numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
Astfel, salariatul care a lucrat partial intr-o luna (cateva zile) dar care figureaza in declaratia 112 va fi considerat 1 salariat.
Salariatul cu timp partial (indiferent de norma) figureaza in declaratia 112 si este considerat 1 salariat.
Exemplu:
- iulie 2020: 5 salariati
- august 2020: 5 salariati
- septembrie 2020: 1 salariat part time
- octombrie 2020: 1 salariat
- noiembrie 2020: 1 salariat
- decembrie 2020: 1 salariat
Numarul mediu de salariati: (5+5+1+1+1+1) : 6 = 2,33
Baza legala: Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015
ART. 80 - Termenul de plata a impozitului
(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.
(3) Numarul mediu de salariati si veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 147 alin. (6) si (7).
(4) In cazul institutiilor publice, platitori de salarii si de venituri asimilate, sunt aplicabile prevederile alin. (1).
Art. 147 alin. (6) Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile prevazute la alin. (1) depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<