Analizam mai jos situatia unui sindicat care doreste sa acorde membrilor sai, care nu sunt salariati in cadrul sindicatului, tichete sociale cu ocazia sarbatorilor de Craciun. Vom vedea daca aceste tichete sunt scutite de la impozitare si celelalte contributii si care va fi astfel regimul lor fiscal.
Organizatiile sindicale pot acorda ajutoare sociale sau alte forme de sprijin cu destinatie speciala membrilor acestora, sume care din punct de vedere fiscal nu vor reprezenta venituri impozabile, potrivit art. 42 lit. a) din Codul fiscal in masura in care li se confera caracterul social.
Potrivit art. 32 din Legea 62/2011, raporturile dintre organizatiile sindicale si membrii lor sunt reglementate prin statutele proprii si prin lege, sprijinirea materiala a membrilor sai fiind posibila in conditiile prevazute de statut. In acelasi sens si art. 42 lit. a) din Codul fiscal prevede ca ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca reprezinta venituri neimpozabile.
Normele metodologice clarifica, la pct. 4 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol, notiunea de "alte persoane", incluzand in aceasta categorie si organizatiile sindicale care pot acorda ajutoare umanitare sau sociale. Conferirea caracterului social acestor ajutoare acordate pe destinatia mentionata poate fi justificat de realizarea de venituri insuficiente pentru asigurarea unui nivel de viata situat de exemplu peste nivelul salariului minim/mediu brut pe economie, orice alta situatie considerata de sindicat justificata ca fiind sociala, deosebita sau cu destinatie speciala. Necesitatea atribuirii caracterului de ajutor social sau de sprijin cu destinatie speciala rezulta din incadrarea drept venituri neimpozabile doar a sumelor acordate pe aceasta destinatie nu si a cadourilor acordate, in conformitate cu prevederile art. 42 lit. a) din Codul fiscal.
Sumele sau bunurile acordate, altele decat cele acordate drept ajutoare sociale sau cu destinatie speciala in concordanta cu prevederile cuprinse in statutul organizatiei sindicale, vor face obiectul impunerii prin retinere la sursa in conformitate cu prevederile art. 78 alin. (2) din Codul fiscal. Prin aceasta reglementare se includ in categoria veniturilor din alte surse, orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 41 lit. a) - h) din Codul fiscal, altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu Titlul III din Codul fiscal, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate in aplicarea art. 78 din Codul fiscal. In cazul tichetelor cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii, cum este si cazul raporturilor dintre sindicat si membrii sai, sunt aplicabile prevederile pct. 152 liniuta a 7-a din Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal, veniturile fiind tratate drept venituri impozabile supuse impozitului final pe venit in cota de 16%. Astfel, in cazul in care sindicatul acorda tichete cadou membrilor sai, veniturile vor face obiectul impunerii in conformitate cu prevederile art. 78 alin. (1) din Codul fiscal, fiind incluse in categoria veniturilor din alte surse.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Din punctul de vedere al contributiilor sociale obligatorii, Capitolul III al Titlului IX indice 2 din Codul fiscal (art. 296 indice 27 - art. 296 indice 31 din Codul fiscal) obliga persoanele fizice la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor din alte surse, astfel cum sunt prevazute la art. 78 din Codul fiscal, daca nu realizeaza si venituri de natura celor mentionate la Capitolul I al Titlului IX indice 2 din Codul fiscal, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a) - d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal. Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit pe care sindicatul va avea obligatia sa o depuna conform art. 93 din Codul fiscal.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro