Intrebare:
"Se acorda o zi libera in cazul in care un angajat a lucrat doar o singura ora sambata."
Raspuns:
In activitatea sa cu angajatorul salariatul se bucura de zile libere platite si zile libere fara plata.
Zilele libere platite sunt:
- 1 si 2 ianuarie; Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
- casatoria salariatului - 5 zile;
- casatoria unui copil - 2 zile;
- nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
- decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
- decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
- donatorii de sange - conform legii;
- la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.
Zilele libere fara plata:
- zilele de sambata si duminica;
- 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
- xx zile concediu fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale.
Cu privire la zilele de sambata si duminica, potrivit art. 132 din Codul muncii, zilele de sambata si duminica sunt considerate repaus saptamanal.
Repausul saptamanal, se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
In doua ipoteze – pericolul de a se prejudicia interesul public sau pericolul de a se periclita desfasurarea normala a activitatii – conform art. 132 alin. (2) din Codul muncii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.
In aceasta situatie, salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca (art. 123 alin. 3).
In plus, art. 132 alin. (4) stabileste ca in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2) respectiv, dublul sporului de 75% din salariu de baza.
Chiar daca in anumite conditii, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica, acordarea acestuia este intotdeauna obligatorie.
Acordarea decalata a repausului saptamanal se cumuleaza cu sporurile stabilite potrivit art. 132 alin. (3) si (5) din Codul muncii. Astfel, in aceste situatii sporurile nu reprezinta o alternativa la acordarea efectiva a zilelor de repaus saptamanal.
In concluzie, aceste reguli se aplica, indiferent daca salariatul lucreaza sambata o ora sau 8 ore, intrucat, chiar si in situatia in care, lucreaza numai o ora, salariatul s-a deplasat de acasa, deci nu a beneficiat de zi libera. Si indiferent de conditiile de remuneratie, salariatul are dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal.